Nos az eddigi valaszokbol kapisgalom, hogy mi miatt vagyok eltevedve.
Tehat ami vilagos lett szamomra ,hogy nagyon nem mindegy mibol mennyit engedunk be a gepbe,ami pedig a rekesz ido es iso ertekekkel konnyen befolyasolhato.
Pelda: este a szobaban izzolampanal mondjuk 60-as ido mert a gyerekeket mozgasban szeretnem lefotozni, 4-es rekesz 1000-es isoval (mert szeretem ha a hatter is vilagos,es nem csak a gerek),a gep vakujaval.
Nos ha ebben az esetben barmit is megvaltoztatok (ido ,rekesz,iso,feheregyensuly) megvaltozik a kep szinezete.Ez eddig ertheto is mert vagy a kornyezet,vagy pedig a vaku fenyebol juttatunk tobbet a CMOS-ra.
Na de az auto-feheregyensuly nem azert lett kitalalva ,hogy a bejovo fenyek aranyatol fuggetlenul is a leheto legjobb feheret kapjuk vissza a kepeinken??!!
A kelvinnel el lehet jatszani, egy par expo es meglessz a nekuk megfelelo WB de igy hamar fogyik az a 100000 garantalt expo. Egy feher papir is segit a lencse ele teve (preset-AWB) de ez is minimum 2 expo tehat szinten csokentem a zar elettartamat (abban az esetben ha mindig igy hasznalnam).
Halkan megjegyzem hogy a Canon AWB szempontjabol jobban viselkedik. (pedig nagyon szeretem a Nikont D40-50-60-70-90 es egyszer rovid idore Canon 350D)