Paleokrites Creative Commons License 2008.11.23 0 0 2443
Gánóczy Sándor (Alexandre Ganoczy) (Budapest, 1928. - ) teológus, a Würzburgi Egyetem Római Katolikus Teológiai Fakultásának dogmatikai professzora, neves Kálvin-kutató.
Tartalomjegyzék
[elrejtés]

* 1 Kutatási területe
* 2 Életpályája
* 3 Művei
* 4 Kitüntetései, elismerései
* 5 Külső hivatkozások

Kutatási területe [szerkesztés]

Főleg a katolicizmus és a reformáció viszonyát illetve a reformációt vizsgálja.

Életpályája [szerkesztés]

Teológiai tanulmányait Budapesten, Párizsban és Rómában végezte. 1953-ban szentelték pappá. Tíz évig Párizsban volt lelkipásztor. 1963-ban doktorált Rómában a Pápai Georgiána Universitáson. 1967-ben Münsterben magántanári vizsgát tett ökumenikus teológiából és dogmatikából. 1969 a páizsi Sorbonne-on filozófiából doktorált. 1967 és 1972 között Párizsban és Münsterben tanított. 1992-től a Würzburgi Egyetem Római Katolikus Teológiai Fakultásán a Dogmatika I. tanszék vezetője volt. Egyben ő vezette a Kálvin-kutatásokkal foglalkozó Hermann Scholl Intézetet. 1996 óta Dél-Franciaországban él.

Művei [szerkesztés]

* Gánóczy Sándor: Mária Luther, Kálvin és a II. Vatikánum teológiájában. Vigilia, 2005/7.
* Gánóczy Sándor - Stefan Scheld: Kálvin hermeneutikája. Szellemtörténeti feltételek és alapvonalak. Kálvin Kiadó, Budapest, 1997.
* Karl Pellens - Alexandre Ganoczy: Calvin und Vaticanum II, F. Steiner 1965.

Kitüntetései, elismerései [szerkesztés]

* tiszteletbeli doktori cím (Genfi Egyetem Református Teológiai Fakultása, 1982)
* tiszteletbeli doktori cím (Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara)
* tudományos tanácsadó a Vatikáni Egységtitkárságon. """

Igen, anno Kálvin idejében mennyi könyvtár is lehetett, főleg azok amiket nem égettek el halomra....., persze ezek két oldalúak voltak, ref és kat......., persze nem olvastam az esti hírekbe, hogy eme kiváló tudor uraság visszautazott az időbe....., hogy felkeresse Kálvin korának Kálvint dicsőítő írásait, mert éppen a katolikusok és reformátusok kritikáiról írt műveket eltüntették már akkor is!
Milyen érdekes, hogy ez a nemes katolikus úr tiszteletbeli református doktori címmel is rendelkezik, persze ettől még nem elfogult.... :)))))))))