Törölt nick
2008.11.21
|
|
0 0
2241
|
Hát igen,egy átlagos hobbikertészt vagy néhány fás "gazdát" egyáltalán nem érdekel,hogy milyen alanyon veszi a fát.Pedig elgondolkodhatnának azon ,hogy mennyi előnye van egy törpésítő alanyon lévő,megfelelő koronaformára alakított fának,gyümölcsösnek.Gyorsabb termőrefordulás,minden munka földről végezhető,takarékosabb növényvédelem,szebb termés stb.A 76 éves hegycsücsök-szomszédomnak mondtam pár éve ,hogy pl M9-es alanyon még neki is érdemes lenne almát ültetni,mert még biztosan megkóstolhatná a termését.Én meg örültem,hogy tavaly ősszel a helyi faiskolással tudtam hozatni 50 db vadkörte-csemetét.Szerettem volna magamnak szaporítani,de nem volt mire.Egyébként mindenféle alanynak valót kipróbálok amihez hozzájutok.Almasarj,szilva-és őszibarackmagoncok stb.Saját kedvtelésnek még ezek is megfelelnek.Ezért is örültem,hogy hétfőn küldött egy Vonyarci kolléga egy marék M9-es csemetét és ezt még szaporítani is tudom.Sajnos korszerű alanynak valót legalább olyan nehéz szerezni ,mint egy újdonságot. |
Előzmény: ninovarga (2239)
|
|