Tisztelt Fórum tagok!
Tegnap nagyon különleges hibára bukkantam.
Itt járt nálam Premecz művész Úr meghallgatni az elkészült hangafalam, hogy véleményével, és instrukcióival segítse a projektemet. A helyzet az, hogy már régebben felfigyeltem az egyik magassugárzóm torzítására. A keresztváltó módosításával, úgy véltem megszünt a baj..... de nem így lett:-( Tegnap a meghallgatások alkalmával bizonyos harmóniák lenyomásakor nagyon torz hangok jöttek elő kéretlenül. Délután szét is szedtem, és kerestem az okát. Aztán kínomban indukciót mértem a hangszórókon egyenként, és ekkor derült ki, hogy az egyik hangszórónak 30%-kal kisebb az indukciója. Na! gondoltam itt lesz a kutya elásva!
Ma vissza vittem az összes magas tölcsért oda, ahol készültek. Külön-külön a hanggenerátoros meghallgatáskor semmilyen hiba nem volt hallható! Mikor megmértük újból az induktivitásokat, utána kilett kicserélve az az egy lengőcséve a pillével együtt. Össze lett rakva megint, és tök jól szólt! Csak a mérésnél derült ki megint, hogy ugyan olyan "rossz", mint elötte. A mester nem értette, hogy mi lehet az oka, és én kértem, hogy tegyen bele egy másik mágnest. És lőn csoda! Hibátlan lett a hangszóró:-) Ez a hiba csak azért jött ki, mert párhuzamosan lettek kötve a hangszórók. Ez csak azért érdekes, mert sok helyen van soros, és párhuzamos rendszerbe kapcsolva a hangszórók. Érdemes erre is odafigyelni, mert a terhelések nem oszlanak meg egyformán a hangszórókon azonos frekvenciákon, és ez a gyors tönkremenetelhez vezetnek, meg ronda is lesz a hangjuk.
Elnézést kérek, ha Off voltam.