Shiro Creative Commons License 2008.11.15 0 0 2212

Azt tudom, hogy a Margit régebben ebbe élen járt, náluk sokáig kutatták a gest.diab hátterét, meg a kezelési módokat... stb. De ahogy néztem, az akkori kutatócsapatból már csak egy-két hírmondó maradt ott.

Azóta nekem pl. nem oké a cukrom, ezért járok egy diabetológus főorvos ismerősömhöz, aki néha csináltat egy labort nekem. Mikor legelőször kértem, hogy csináljunk egy terhelést, hogy vajon mi a helyzet, akkor majdnem leharapta a fejemet. Azt mondta, hogy a legnagyobb hülyeség valakinél, aki hajlamos a cukorbetegségre, cukorterhelést csinálni. Azt sem értette, hogy ha valakinél egyszer gest. diabot állapítottak meg, akkor további terhességeknél miért terhelik. Szerinte egyszerűen egy éhgyomrit és egy normál 30g-os reggeli utánit kellene mérni, meg egy hga1c-t és abból kiderül, hogy van-e gond vagy nincs. Ha nincs, akkor egyen ahogy addig, ha van, akkor be kell állítani egy diétát. És bizonyos időközönként a veszélyeztetett kismamát ellenőrizni kell. De nem állandóan terhelni, hogy hátha majd most...

Nekem pl csak éhgyomrit nézett meg hga1c-t és mivel csak határéték volt, azt mondta, hogy ezzel még nem foglalkozunk. Évente kell járnom hozzá, ha kiugrik, rögtön kezelésbe vesz. Addig is figyeljek oda, hogy mit eszem, ne zabáljak meg egy harminc szeletes csokitortát, de nem is kell konkrétan diétáznom. (illetve kellene, hogy fogyjak, de nem a cukor miatt)

S.

Előzmény: mzsperx (2211)