Patreides Creative Commons License 2008.11.14 0 0 941
A CD (album) jó helyezése azt jelenti, hogy az albumhoz készített klipet játszani fogják a slágerlista-műsorokban. A rossz helyezés meg azt, hogy nem fogják játszani, és így a helyezés egyre rosszabb lesz.
A Vh1 európai tizes albumlistáján például a Pictures sok hétig ott volt, de az a lista kis késéssel követte az európai eladási és média sugárzási adatokat.
A Collection most már második hete van ott az első tízben az európai eladási listán, de szerintem még tovább is ott kellene maradnia ahhoz, hogy a Vh1 listájára is felkerüljön, és így ezzel még több emberhez juthatna el.
Ha egy dalt vagy előadót nem játszanak a rádiók, televíziók egy országban, az olyan, mintha nem is létezne.
A Viva direkt bojkottálja Katie-t, mert szerintük ez nem az ő célcsoportjuk zenéje. Ami persze Hollandiában, vagy a németeknél nincs így, ott a koncerteken rengeteg tizenéves van, szemben azzal, hogy a brit Melua-koncerteken még mindig inkább a negyven felettiek, sőt, az ennél is idősebbek vannak nagy többségben.
Persze a Viva a németeknél sem játszik le Melua-klipet, ez náluk valami betegség lehet.
A magyar Viva is csak fizetett reklámot adott le Katie-ről tavaly a Pictures kapcsán, meg egy agyonvágott, értelmetlen rövid kis beszélgetést vele, amit Kisó lelkesen megcsinált, azután a szerkesztéssel, feliratozással szépen haza is vágtak, ahogy azt kell.
Amikor pedig tavaly a karácsony előtti héten az Eva Cassidy/Katie Melua duett single (WWW) vezette a brit listát, a magyar Viva (Steiner Kristóffal) a brit lista éléről simán letagadta ezt a dalt, és Leona Lewist varázsolta az első helyre, ami elég durva húzás volt, még akkor is, ha itt Magyarországon az ember már nem sok dolgon csodálkozik.
Azóta sem olvastam, hallottam erről semmi nyilatkozatot, hogy ez esetleg valami jogdíj problémák miatt lett volna, nem volt engedélyük lejátszani, vagy ilyesmi. Bár megemlíteni még akkor is meg lehetett volna, de szerintem nem is erről volt szó.
Egy előadó számára a média-jelenlét létkérdés, mert attól fogynak a lemezei is. A listákon való jó helyezés pedig - civilizált országokban - nagyobb média-jelenlétet is jelent, a slágerlista műsorokban ráadásul automatikusan, így a Bilboard 9., és most a 7. hely egyáltalán nem mindegy. És az egyes országok helyi listái még fontosabbak.
Jó eladás -> jó listás hely -> több lejátszás a médiában -> még több eladás...
Előzmény: nusikam (940)