h.bali Creative Commons License 2008.11.14 0 0 1222
Nagyon aranyosak! De:

Nem akarlak én szidni, de azért elmondanám a saját véleményemet a Fundi lóként való használatáról.

Alap gondolatként fixáljuk le, hogy a Fundi bármit megtesz az emberért, saját testi épségét nem kímélve. Lételeme, hogy a gazdit boldognak lássa. Sőt ez a fajta talán az egyetlen, mely nem csak a Gazdinak tesz meg akármit, hanem bármelyik embernek, GYEREKNEK.

Gondolj bele. Mondjuk, vegyünk egy átlagos Fundit, 65 Kg-os testsúllyal.

Régebbi beírásodban, ha jól emlékszem mesélted, hogy vitt már 25Kg-os lányt is. De vegyünk csak 20Kg-os zsokét. Ez azt jelenti, hogy a testsúlyának 30%-ÁT VITTE!!! Jó állítólag egy hangya elbírja a testének ötvenszeresét is, de azért az egy kicsit más testszerkezettel rendelkezik.

Nem biztos az, hogy ezt annyira élvezte a kutya mint gondolod, csak megtette, mert te erre kérted, utána meg látta, hogy ezzel örömet szerez neked. De tegyük fel azt is, hogy élvezte. Sok ember élvezi a dohányzást is, pedig az árt az egészségének!!!

Egy példa:

Én egy kb. 100 Kg-os férfi vagyok. Elég jó kondiban. Ha mondjuk, nekem azt mondanák, hogy itt van 33Kg aranyrúd. Megkapom, ha össze vissza szaladgálok vele úgy, hogy görnyedt háttal teszem ezt.
Csak azért, mert a Fundinak sem a legelőnyösebb ez a fajta terhelés, hiszen nem egy elosztott egyenletes terhelésről beszélünk, hanem egy a GERINCÉRE MERŐLEGESEN(!!!) ható DINAMIKUSAN VÁLTOZÓ terhelésről, ami adott esetben (egy rossz lépésnél vagy például, a gyerek mozgásából adódóan) még tovább nőhet!

Visszakanyarodva az én esetemhez: Boldogan szaladgálnék azzal a 33 Kg-os aranytömbbel, de valószínű hogy nem tenne jót nekem. Tisztában vagyok vele, hogy súyos gerincproblémákhoz vezethet, DE ÉN KÉPES VAGYOK MÉRLEGELNI! Jó eséllyel meg tudom állapítani azt, hogy mit bírok és mit nem! A kutya erre nemképes, vagy nem úgy mint az ember.

És itt jön be a felelős állattartás gondolatkör. A gazdinak kell tudni, hogy a kutya mit tehet meg és mit nem.
A kutya vidáman birkózna velem, egy kiadós kajálás után is. Nem tudja, hogy abba bele is halhat. Én viszont tisztában vagyok vele, hogy gyomorcsavarodást kaphat, ezért nem teszem ki ennek a veszélynek és hagyom, hogy kaja után 2-3 órát pihenjen, majd csak aztán búnyózunk.

Ezek a kutyák amúgy is hajlamosak mindenféle ízületi és csontprolbémákra. Én nem tenném ki még nagyobb veszélynek a kutyusom. Nem szabadna félreértelmezni, a fajtaleírásokban szereplő feljegyzéseket: "Nagy terhek cipelésére alkalmas erőteljes kutyák". Ez így is van. Képes rá. De nem a hátára pakolva!!! Hanem egy hámmal kiskocsi elé befogva, amit csak a kerekein kell húzni!!!

Én a helyedben nem veszélyeztetném a kutyám egy aranyos videóért. Ha már mindenáron ilyesmiben törném a fejem, akkor inkább csinálnék egy kis hintót és abba ültetném a gyerekeket! Talán még viccesebb is lenne és a kutyának sem ártana.

Ui: Nem akartalak sem megbántani, sem kioktatni. Csak leírtam a véleményemet. Gondolat, gondolatot szült és ezért sikerűlt egy kicsit bőre a hozzászólásom. A videók aranyosak, (TÉNYLEG!) de én inkább egy minihintó elé fognám be a kutyám (persze nem - de ha már választani kell...), minthogy valaki is lovagoljon rajta.

Pónik már vannak minden sarkon. A gyerekek menjenek oda lovagolni. A kutyámmal meg fürödjenek, labdázzanak, bírkózzanak, vagy csak simogassák.