Már régebb óta akartam írni, de akkor most a Surrended kapcsán:
Nekem nem a teljes box van meg, hanem külön pár lemez: Vespertine és Medulla SACD, Homogenic és Debut DualDisc-en. Ezek a DualDisc-es kiadások nekem kicsit csalódások voltak!
Én azért szeretem az ilyen sztereo + 5.1 kiadványokat, mert néha, mikor van időm jól esik otthon a fotelban elhelyezkedve a hifin ebben a formában és jó minőségben hallgatni a kedvenceket. Alaphelyzetben az SACD-ket preferálom, mert használat szempontjából olyan mint egy CD. Berakom a lejátszóba, bekapcsolom az erősítőt és már megy is. Nem kell tv a használathoz. De van pár DVD+CD kiadványom is, ott ugyan a multichannel felület a dvd-n van, be kell kapcsolni hozzá a tv-t is, de legalább a kocsiba el tudom vinni a sima cd-lemez. Ebből a megközelítésből teljesen használhatatlan a DualDisc. Ha csak cd-t akarsz hallgatni, akkor a dvd-t is vinned kell magaddal (hiszen két oldalas a lemez), és persze könnyebben karcolódik is így. A Björk féle kiadások ha lehet még nehézkesebbek. 1 dolog, hogy a többcsatornás felület hallgatásához be kell kapcsolni a tv-t, de a dalok között nem lehet a hagyományos módon léptetni (távirányító skip gombjával pl.) hanem csak bekapcsolt tv mellett a menüből, és a dalokba se lehet beletekerni - mint mondjuk egy rendes dvd-n. Felhasználói szempontból teljes csőd.
Ha visszatérünk a tartalomra, nálam akkor is orrhosszal az SACD kiadványok nyernek. A Vespertin 5.1-ben egy varázslat. A lemez alaphelyzetben is nagyszerű, de a többcsatornás keverés ha lehet még rá is tesz egy jó nagy lapáttal. Egyértelműen az egyik legjobb audio-multichannel kiadvány a piacon. A hangok, az effektek egyszerűen körülölelnek! Ha olyan a hangulatom a Medulla-t is érdekes dolog így hallgatni, de ott már messze nincs akkor katarzis. Hangminőségben a dvd-k sem rosszak, talán csak egy árnyalattal erőtlenebbek (ha jól emlékszem DD 5.1 van csak, nincs pl. DTS hangsáv) A DualDisc-ek esetében előnyként persze ott vannak a videók, de ezek sem feledtetik velem a használhatatlanságuk okozta bosszúságot. Ja és még 1 rosszpont. A Homogenic audio 5.1 verziójában a lemez utolsó száma a All Is Full of Love videó verziója. Miért, mikor a videó amúgy is megvan? Így az album számomra nem teljes, az AIFOL nincs meg mutichannel-ben, csak sztereóban, a cd oldalon.
Persze hiába jobb szerintem az SACD, ha Björk csak a fent említett 2 lemezét adta ki ilyen formában, a többit nem.