mociga Creative Commons License 2008.11.13 0 0 85

Kedves Tényvadász!

Erre mondom én azt, hogy bár az így vagy úgy megfejtett és értelmezett írás a történészeknek amolyan tárgyi bizonyíték, de ugyanakkor az adott politikai helyzet függvényében szelektált hazugsággyűjtemény is lehet. Nekem erre a legjobb példa Priskos Retor munkássága, kinek a hunokról szóló munkáiból kb. 10% maradt fenn. Az ősi történetírók, valójában a jelent írták le, s biz általában megrendelésre (de mikor írják mégis az igazságot). Az ellenségről jót írni erősen csökkentette a megbízási, fizetési, jutalmazási potenciált.

Egy viszont tény. Miért maradt fenn nyelvünkben az "Attila az Isten ostora" szólás? És miért van az, hogy ez a keresztnév csak a magyaroknál maradt fenn, ráadásul igencsak népszerűnek. A török Atamán, a bolgár Atanasz, de talán még a magyar Etele is ide sorolandó. Mert mi közünk is van a hunokhoz és a törökökhöz? Semmi? Mikor egész Nyugat-Európa így hív bennünket mind a mai napig. (Ungarn, Hungary, Hunnia, ongrois....... tíz törzs(?????), mikor a történeti nyelveszetben ismerjük a H lekopás jelenségét is....?? a venger, Vengria szerintem még érdekesebb élő, de nyilván már nem tárgyi bizonyték) Én azt mondom, hogy "A szó elszáll, az írás megmarad" alapon a szóból kivész minden hazugság, de az írásban még meg is maradhat. Nem az írástudókkal van az alapvető baj, hanem a merendelővel, és az utólagos cenzúrával....... (Bárki bármikor eltüntethetett kifésülhetett egypéldányos műveket.)

Ui: Nem azt mondom, hogy nem kell komolyan venni az írásokat. De van mai jelenség is erre a fajta cenzúrára. Előkerül egy írás, mely nagyon sok okos, ""stabil??"" az írásokra alapuló (forráskritikával stb fűszerezve) konkrét megállapítást és következtetést kissé megingat. Ilyenkor jön elő újra az ősi dolog. (Mintha valaki a Népszabadságot venné alapnak, majd mondjuk megtalálja a Magyar Nemzetet az adott korról. Nyilván fordítva is történhetne a dolog.)

1. Ez egy hamisítvány..???

2. Ez eltűntetendő, azaz szelektálandó (megsemmisítendő???)

3. Gondolom egy komoly tudósember ilyenekre sosem vetemedne. (De sajnos ....... ez az emberiegyén oldaláról így műkszik. :-(((((((((()

Előzmény: Törölt nick (84)