Kedves Mwin Levelezőtársam!
Derűlátó mondatomban valóban pontatlanul fogalmaztam. Azt kimondani, hogy valahol nem maradt akna vagy robbanószerkezet, még 100 év múlva sem lehet bizonyossággal. Inkább úgy igaz, hogy aki ma hajóra ül a Dunán, nem kell attól tartania, hogy a járműve aknára fut.
Valóban irtózatos mennyiségű különböző robbanószerkezetet telepítettek a háború idején a mai Magyarország területén. Azt olvastam, hogy a magyar aknakutatók a 90-es évekig több mint 13 millió robbanószerkezetet semmisítettek meg. Úgy tudom, jelenleg a Duna-Dráva Nemzeti Park kezelésben levő erdő, mely Nagybajom és Böhönye községek közigazgatási területén fekszik, az egyetlen hivatalosan elaknásítottnak tekintett körzet. (A II. világháború idején a Balaton délnyugati sarkától a Dráváig telepítettek aknákat az ún. Margit-vonalra. Az említett térség a Margit-vonal része volt.)
Ami a Dunát illeti. Többször említettem, hogy a bajai Lichter Ferenc emlékiratával foglalkozom, aki évtizedekig volt a vízügy hajóvezetője. Uszályokat, kotrókat vezetett. Egyszer sem említette, hogy aknáktól tartottak volna. (Az 50-es évek második felétől.)
Mindent összevetve: Mwin levelezőtársamnak igaza van. Azt határozottanategórikusan kimondani, hogy a Dunában nincs többé akna, - a II. világháborús aknatelepítések után - még sokáig nem lehet.
Tisztelettel:
Gál Zoltán