Na akkor megtanáltál!!! :-)))
Nincs ebben semmi renkívüli. Vegyük például azt, hogy mi az egyik félnek (népnek) hős, az a másik szemében lehet akár még valóságos tömeggyilkos, gonosz is. Ennyit a történelmi személyiségekről. Van ennek persze finomabb formája is. Érdemes elmenni Kolozsvárra, hogy mi is van (többek között) kiírva Mátyás Királyunk (nekünk ugye hős) szülőházára románul. Valami olyasmi emlékeim szerint, hogy a nagy román származású magyar király, akit senki más nem győzött le, csak egy valami románalföldi vajda. (Aki nem hiszi, járjon utána!!!)
Ha róla ez az egy írásos felirat maradna fenn mondjuk (ez azért nyilván lehetetlen), s a népek és népmeséink is kivesznének a nép eltűnése által, vajon a követő utókorok mit is gondolhatnának ezekután róla?
Sokat gondolkodtam a mátyáskirály legendákon, meséken, mikor is ilyen szólások keletkeztek: "Meghalt Mátyás Király, oda az igazság." Az igazságos Mátyás Király". Meg az a sok álruhás dolga, ami nem annyira volt lehetséges az akkori állambiztonsági technikai lehetőségek között. A meséknek nyilvány sok valóságalapja lehet. Az egyik az, hogy kissé átformálta a rendszert és sok-sok ember akkor került a nép soraiból magas pozízióba. (vö. Kinizsi Pál) A másik tényező, hogy az öregek még emlékeztek őrá, arra a biztonságos nyugodt korra, összevetve először a Dózsa féle parasztlázadással, majd (mellesleg ennek folyományaként is, kit nekünk a cuclizmúsban hős mártírként mutattak, be mint afféle előszelét a proletár forradalomnak) a Mohácsi vészt követő törökvészre. Nem nagy ám az időkülönbség 1495?? és 1526 közt. Alig egy generáció. Nagy mesélők ám az öregek. Én már csak tudom. Bíztatom is apósomat a meseírásra. Nem kell ám leírni a jó meséit saját tapasztalásairól, melyek ahogy ismétlődve hallgatom őket, bizony egyre színesednek. Terjedni fog éppen ezért az, általam is, szájrul szájra szállva.
Családi legendák Janibától, de Janibáről. Mint ahogy egykoron. Népi legendák és mesék Mátyás királyról. Na persze több potenciális alkotó személy, sokkal több megmaradó remek alkotás. És mennyi mennyi bölcsesség. Mi közmondásokban is fennmaradt, mind a mai napig. Lásd. "Egyszer volt Budán kutyavásár."