Persze átlagban beszélek, mert másképpen nem is tudok, azt sem tudom, hogy a te lakásod hova esik egyáltalán semmit sem, így nem várhatod el, hogy speckó ingatlanár előrejelzést adjak Neked.
Most rövid távon akármi is lehet, egyelőre az látszik, hogy rohamosan nő majd a munkanélküliség és be fognak dőlni a nagy hitellel vett ingatlanok, mert drasztikusan csökken a fizetés és közben meg nőnek az egyéb díjak, meg a ft romlik láthatólag, a hitelek nagy része meg devizahitel.
Rövid távon akár nőhet is az ingatlanok értéke - szerintem, mert még a régebbi hitelek mozgatják a piacot van egy kifutása a dolgoknak, de az mindenképpen elgondolkoztató, hogy nem lehet devizahitelhez jutni, egy hónapja meg önerő nélkül is lehetett lakást venni.
Az ingatlanosok meg sohasem fogják azt mondani, hogy rövid távon csökkenő tendenciára lehet számítani, mert pszichológia ez is és ha egy ilyen rossz hír elindul könnyen nagy zakó lehet belőle.
Megértem az álláspontodat mert akár szenvedője is lehetsz, de nyertese is a dolgoknak, de csak azokra a tényekre koncentráljunk, ami változott:
1. nincsenek devizahitelek
2. önerő nélkül nem lehet hitelt felvenni, eddig lehetett
3. aki nagyon akart lakást venni az mostanában megtette, jók voltak a feltételek
4. megemelték a banki kamatokat.
5. valószínűleg több lesz a munkanélküli
6. -> 5 ből is meg emelkednek a törlesztő részletek következik : sok lakás lesz eladó
7. a vevők száma vagy állandó vagy csökken
És még ezer más ok is van, ami befolyásolja a piacot. Különös tekintettel a kis piaci szegmensekre, amiről semmit sem tudhatok.