Afrikaans8 Creative Commons License 2008.10.30 0 0 1313

Gábor Zsazsa (született Gábor Sári néven Budapesten 1917. február 6-án) magyar/zsidó származású amerikai színésznő.

Apja, Gábor Vilmos katona volt, anyja, Gábor Jolie (született Tilleman Janka). Nevét Fedák Sári színésznő után kapta, akit szintén Zsazsának neveztek, mert a lánya nem tudta kiejteni a nevét. Gábor Zsazsa édesanyja zsidó származású volt, rokonságban állt Annette Tillemannal, Tom Lantos feleségével, míg édesapja származásáról eltérőek a vélemények. A Gábor lányok (Magda, Zsa Zsa és Éva) kiemelkedően szépek voltak, és már Budapesten extravagáns életstílusukról voltak ismertek. Gábor Zsazsa egy svájci internátusban tanult, majd 1936-ban elnyerte a Miss Hungary (Miss Hungaria) szépségkirálynő címet. Még ebben az évben Bécsbe utazott, ahol a híres tenor, Richard Tauber felfedezte, és meghívta, hogy énekeljen egy szubrettet a Der singende Traum ("Az éneklő álom") című operettben a Theater an der Wienben. Ez volt Gábor Zsazsa első nyilvános szereplése. 1941-ben, miután házasságának Burhan Belge-gel, egy török diplomatával vége szakadt, követte testvéreit Hollywoodba. Itt színésznőként dolgozott (1952-től több mint 50 filmben szerepelt), és hamar hírnévre tett szert legfőképpen szépsége, afférjai, botrányai, milliomosokkal kötött házasságai és válásai, valamint egyszeri rövid letartóztatása miatt. A sajtóban gyakran párhuzamot vonnak közte és Paris Hilton között, akivel egyébként Gábor Conrad Hiltonnal kötött házassága révén rokonok.

Kilencszer kötött házasságot és hétszer vált el. Könyvében (One Lifetime Is Not Enough, magyar nyelven: Nekem nem elég egy élet) leírja, hogy Conrad Hilton megerőszakolta és teherbe ejtette. Francesca Hilton (Gabor) már a válásuk után született 1947. március 10-én. 2005-ben az anya lopással és csalással vádolta a lányát egy kaliforniai bíróság előtt. 1989. június 14-én Gábor Zsazsát azzal vádolták meg, hogy arcon ütött egy Beverly Hills-i rendőrt, Paul Kramert, amikor az megállította őt egy közlekedési szabálysértés után. A nagy sajtóvisszhangot kiváltó tárgyalás során bűnösnek találták, és 3 napi börtönbüntetésre, valamint 13 000 dollár bírságra ítélték. Gábor Zsazsa vallomásában elmondta, hogy a reakcióját a rendőr viselkedése provokálta ki, aki durván bánt vele, és obszcén szavakkal inzultálta őt. Ennek apropóján szerepelt a Csupasz pisztoly c. vígjátékban, ahol önmagát alakította. 2002. november 27-én utasként részese volt egy autóbalesetnek. A kórházat csak 2003 januárjában hagyhatta el, azóta folyamatos ellátásban részesül. A baleset után kártérítési pert indított, melyet megnyert, és 2 millió dollárt kapott. 2005. július 7-én (88 évesen) komoly agyvérzése volt, ami után megműtötték. A kórházból július 15-én tért haza, és az elmondások szerint a felépülése jól halad.