mokusmisi Creative Commons License 2008.10.27 0 0 8353
AMD procis notebook-ot még nem próbáltam, de számos ismerősömnek van Dual Core procis notebook-ja amin B4 (is) fut. Nekem két notebook-om van a gyengébb 1,6 GHz-es Dual-Core procis (ezt használom szinpadon is) és egy másik 1,83 GHz-es Dual-Core procival, amit az Alesis FW 16 keverőpulthoz kapcsolva hard-diszk rekorderként használok.
Mindkettő bőven megfelel. 4,3 msec késleltetési idővel a lasúbb max 13-18% körüli processor terheléssel fut (Cubase és B4 mint VST plugin), míg a gyorsabb terhelése nem éri erl a 10%-ot sem ugyanilyen konfigurációban. A gyorsabbik hard diszk rekorder üzemmódban 18 csatornát rögzít, max 30%-os terheléssel.
Mindegyik rendszeren kizárólag az audió interfészekhez készült gyári ASIO drivereket használok. A korábbi P4 2,4GHz-es notebook-omon viszont a 18 csatornás rögzítés 65-85%-os terhelést jelentett. Bár nem vesztett adatot - legalább is nekem nem tűnt fel - de ez a magas terhelésarány már biztosan nem egészséges.
Tapasztalati úton, nekem ebből az jön le, hogy egy gyengébb Dual-Core procival működő notebook is jobb lehet egy erősebb P4 procis rendszernél ilyen felhasználás esetén.
Végül két szintén tapasztalati tanácsot még megemlítenék.
- több esetben tapasztaltam, hogy bizonyos gépeken a B4 stand-alone üzemmódban nem tudott alacsony késleltetési idővel működni, de VST pluginként igen (Cubase-be vagy VSTHost-ba ágyazva)
- a notebook energia felügyeleti rendszerét úgy kell beállítani, hogy soha semmilyen esetben ne kapcsolja ki a megjelenítést és ne kapcsolja le a diszket. Ha van lehetőség az akku feszültség-figyelő hardware "hatástalanítására" akkor azt is tegyük meg, meg ez a funkció magas priorítású megszakítást léptet életbe ami alatt az audió interface adatot veszthet (korábbi Gericom notebook-nál tapasztaltam ilyet), ha a késleltetés alacsony időre van állítva.

Elnézést a kicsit OFF-ért, de úgy gondolom, hogy a jobb minőségű Hammond klón-okkal - mint amilyen szerintem a B4 is - való bibelődés is élvezhet némi létjogosultságot ezen a fórumon.
Az "igazi" persze az eredeti tonewheel Hammond (nekem konkrétan az A102 és L122 párost jelenti)...:-))))
üdv.:

Misi