>>>>>>>>>
>Többek között ilyeneket alkotok.
>>>>>>>>>
Mik ki nem derülnek... :o)
>>>>>>>>>
>Másolta K. M.-ot (nem szószerint a tárgyait, hanem az arckifejezéseket, a formákat, díszítéseket...) és ő is elismert művész. Hogyan lehet ez?
>>>>>>>>>
Az én felfogásomban símán. ;) Ha a zenére gondolunk, egy adott zenei témának is lehet új értelmet kölcsönözni, ki lehet valami mást is bontani belőle. Egészen más a "felfedező" és más az "áttekintő" szerepkör. Szokták mondani azt is, hogy Haydn újító volt, Beethoven meg a nagy összegző. Persze ilyen általad említett esetekben kötelező plusz értéket felmutatni. Csak símán nem lehet plagizálni, különben nincs miről beszélni.
>>>>>>>>>
>Vagy amin még sokat gondolkodom: mitől lesz egy alkotás ÉRTÉKES?
>>>>>>>>>
Hát az esztétika és műkincskereskedelem, az szerintem két különböző műfaj. Nézd meg a tőzsdét mikor mi szárnyal, és milyen valós érték van olykor egy-egy cég mögött. ;)
Számomra abszolút irreleváns, hogy 10 vagy 100 millió egy Munkácsy kép. Számomra csak az releváns, hogy milyen művészi élvezetet generál bennem. A fordított irány (én húzzak hasznot egy műkincsből) sose érdekelt, sose nem is foglalkoztam vele.
>>>>>>>>>
>Gondolok itt pl. Van Goghra, vagy Csontvárira.
>>>>>>>>>
Szerintem ez a kereslet-kínálat piaci törvényszerűsége.
>>>>>>>>>
Bár az is érdekel, hogy életében nem megbecsült művészek munkái miként érnek annyit haláluk után?
>>>>>>>>>
Ez megint külön fájdalmas momentum. Ráadásul én emögött sokszor érzek durva emberi manipulációt is.
>>>>>>>>>
De miért ér sokat ma pl.egy Efzámbó (ha jól írom?) aki még itt él közöttünk, mit tud, amit mások nem? Holott van még rajta kívül számos magyar kortárs festő, aki biztosan jól fest. Vagy ki mondja meg, hogy Ő a jó?
>>>>>>>>>
Visszakérdezek: Miért nehéz elképzelni, hogy valakiben óriási tudás és óriási erő halmozódik fel, válik eszenciálissá és ezt az anyag korlátait legyőzve még meg is tudja mutatni, horribile dictu hitelesen és autentikusan?! A művészek is különbözőek, mások-mások az erényük, a korlátuk, másképpen tehetségesek. Ily módon ezen tényezőik eredője is más. Alapvetően....
>>>>>>>>>
Miről kell szóljon egy alkotás, ahhoz, hogy művészinek hasson?
>>>>>>>>>
A lényegről kell szóljon és hitelesen. Szerintem.