Megfelelő drivert a megfelelő hangkártyához:
Nekem 2000 tavasza óta van B4-em, az akkori asztali gépemen (PII 1GHz) Az RME Digi 96-os hangkártyájával és a hozzávaló ASIO driverrel 12 msec késletetéssel működött.
A notebook-omon (akkor szintén PII Celeron 550 MHz) egy EMI 2//6 USB audio interface-el 14 msec késletetéssel működött egyik sem kattant vagy reccsent...
Ma a notebook-om (Core2 Duo 1,6GHz), amin a Hercules FW 16/12 audio interface 4,3 msec késletletéssel működik összesen 6 VST szinti pluginnel - B4 2x, Modular Moog 3x és a Reason 1x - de működik 3msec alatt is, ha csak egy vagy két B4 van elindítva a Cubase-ben.
Ma már az otthoni gépem is kétprocesszoros, s a jó öreg RME Digi 96 az eredeti driverrrel 5,8 msec késleltetéssel még mindig hibátlanul megy.
Több ismerősömnek is segítettem B4-et vagy más szoftver szintit elindítani notebook-on, és azt tapasztaltam, hogy nem minden hangkártyához van olyan gyári ASIO driver, amelyikkel 15 msec alá lehetne vinni a késleltetést.
Ezt a problémát azonban és Djuce mesterrel szöges ellentétben NEM az ASIO rendszer problémájának tartom, hanem az illető driver gyengeségének.
Úgy gondolom, hogy egy rendszerről kimondani, hogy rossz, csak lényegesen alaposabb tudás és tájékozottság birtokában lehet. Sokan olvassák ezt a fórumot, és nem mindenki tudja felmérni egy-egy vélemény megalapozottságát.
üdv.:
Misi