"Mas kutatok szerint - es en ezt elfogadom - az iszlam az ebionita keresztyen szarnybol fejlodott ki. Erdekes konyvek jelentek meg errol es a Discovery-n is volt egy ilyen anyag bemutatasa, par eve."
Érdekes lenne ezt megtárgyalni valahol. Valószínüleg igazad van, én csak kontár vagyok, messze nem értek úgy a teológiához, mint a történelemhez. Alapvetően zavarban lennék, ha hirtelen meg kellene mondanom, hogy a nesztoriánusok mit tanítanak másképp, mint a jakobiták vagy a koptok. Azt, hogy az iszlám innen származik, nagyrészt onnan vezettem le, hogy Jathribban, ahol megszületett, a természethívő arabokon kívül zsidók és monofizita, de főként nesztoriánus keresztények éltek.
Mohamed és teológiával foglalkozó követői nyilván az ő tanaikból merítette az örökkévaló egyisten hitét.
Közismert, hogy Mohamed a Hidzsra után elrendelte, hogy innentől Mekka felé kell fordulni ima közben. Az már kevésbé ismert, hogy azelőtt Jeruzsálem felé fordultak. Olvastam valahol egy olan hipotézist, hogy Mohamedet a zsidók "bérelték fel", hogy az erős és befolyásos kurejsz törzset térítse Mózes hitére. Aztán a dolog pár éven belül önjáróvá vált és elszabadult.
Ki mit tud erről? Végül is az arábiai és közel-keleti zsidók nagy része iszlám hitre tért, úgyhogy ez nem is olyan offtopik.