Pascal_blog Creative Commons License 2008.10.24 0 0 89
Vissza a fő témához. Azt terveztem, hogy bemegyek a műegyetem könyvtárba, és kikeresem azt a régi-régi könyvet, amiről lejjebb írtam. Előtte azonban körülnéztem a neten és találtam egy marha érdekes dolgot. Egy német illető, bizonyos Kurt Schreckling tervezett és épített egy kis sugárhajtóművet, és a tervezés / építés folyamatáról egy könyvet is írt. Az angol fordításnak az isbn száma is megvan. Az amazonon 25$+postaköltségért megrendelhető.

Gas Turbine Engines for Model Aircraft - Kurt Schreckling (The Modeller's World Series) ISBN 0 9510589 1 6

A kis sugárhajtómű súlya kb. 1 kiló, tolóereje 20-25 N, fordulataszáma 70e percenként. A méretről lehet fogalmat alkotni, ha megfigyeled, egy kempingégő cserélhető betétjéből van a külső borítás...

A centrifuga kereke fából készült (?), a turbina kerekét acélkorongból állította elő, amelyet bevagdosott, a lapátokat elcsavarva - mindegyiknek külön egy fogóval ívelt profilt hajlítva.

Bár az elkészítéshez speciális tudás és gépek kellenek - eszterga, keményforrasztás, ponthegesztés - egyáltalán nem tűnik lehetetlen feladatnak. Bár több mint ami pl. egy autószerelő-műhelyben felszereltsége, azért elképzelhető, hogy hozzáfér valaki. És ha működik, továbbfejleszthető saját ötletekkel vagy akár gyári alkatrészekkel.

A tervet egyébként többen továbbfejlesztették, azonban ahhoz már tényleg spec. anyag és gép kell. Gondolom xplod is ezt az utat járja, kész tervből dolgozik, a speciális alkatrészeket pedig neten rendeli.

A műszaki rajz sajnos nagyon kicsi - furcsa, mintha nem lenne a turbinának állókereke, és az a tekergő cső sem tudom mire való (a tűztérben).

Szerintem helyben vagyunk, ez lenne az amit keresünk.