stalk-r
2008.10.10
|
|
0 0
1274
|
"A predesztrináció tana teljes érvényre jut" kedves dupla! nem jártam még amerikában, de jó húsz évvel ezelőtt, mikor először voltam egy pünkösdi gyülekezetben (hitetlen, de kiváncsi emberként) a tanítás lényege épp a szabad akaratra építő megtérésre hívogatás volt. a sors, talán az isten iróniája hogy én hitetlenként kb két órát vitatkoztam egy sráccal a szabad akarat számomra tapasztalati alapon elfogadhatatlan voltáról. lehet hogy bizonyos távlatból összemosódnak a dolgok, de a sikerteológia (aki Istennek tetsző életet él az gazdag és egészséges lesz az áldás következtében) elutasítja az eleve elrendelést, éppen azért tud olyan aktív és térítő lenni mert feltételezi hogy az ébredés a hitrejutás nagy százalékban vagy épp teljes mértékben missziós technika, ha úgy vesszük manipulációs stratégia kérdése. egy kálvinista megvallja a hitét ha kell sőt szenved is érte ha rákényszerítik, de nem próbálja meg a hitét erőszakos vagy multilevel marketinges módszerekkel terjeszteni. ha van evolúció a különböző felekezetek túlélése és térhódítása tekintetében, ez az attitűd hosszútávon akár végzetes is lehet, bár ami rövid távon hatásos az hosszútávon megbosszulhatja magát. én pl. két évre rá megtértem és élő hitre jutottam abban a biz. pünki gyülekezetben, most mégis boldog és öntudatos reformátusként élem az életem, a predestináció védőszárnyai alatt. |
Előzmény: - duplagondol - (1272)
|
|