aiol19 Creative Commons License 2008.10.09 0 0 1065
Ezt én is tapasztaltam, egy időben gyakran megfordultam Gödöllőn és különösen ősszel a HÉV vonalában sokszor már napnyugta után elkezd ködösödni és sokkal hidegebb a hőérzet, mint akár egy átlagos helyen, nem beszélve Pestről. Eközben elég jól fölkúsznak a dombokra a kertvárosias részek, ha arra is jártam volna, nem lett volna szerintem meglepő akár fügefák látványa sem. Nézőpont kérdése, hogy a beépítettség előny, vagy hátrány-e. Örülnék neki, ha azon kéne gondolkozni, van-e elég jó adottságú szabad hely fügeültetvények létrehozására mondjuk Budapest térségében akár. De nem tudom, mikor következik el az az idő, amikor rájönnek az arra hivatottak, hogy ezeket a gyümölcsöket lehet, érdemes termeszteni, a füge telepítéséhez pedig rendelkeznek majd megfelelő klimatológiai ismeretekkel. Így tekintsük előnynek, hogy be vannak építve ezek a helyek, hiszen korábban is beszéltünk arról, hogy különböző földrajzi és közlekedési tényezők miatt a magyar települések legnagyobb része völgyben, síkságon, tehát előnytelen tereppontokon helyezkedik el. Így ha egy ilyen dombi kertvárosba eljut sok fügefa, akkor ott működni fog, nem is beszélve az előnyös fekvést fokozó városhatásról. Az elmúlt héten jártam egy fórumtársunk telkén és a szépen cseperedő fügék, kivik, káki mellett éppen elkezdett érni a perui földicseresznye, valamint az apró cseresznyeparadicsom, láthatóan mindkettő teljesen egészségesen, veteményesként nevelve más zöldségfélékkel együtt. Aztán a boltban láttam az előbbiből egy kosárkával, nem túl kedvező áron, kolumbiai importként jelölve. Ha ezt ilyen baromi egyszerű nálunk is termeszteni, ráadásul magas áron el lehet adni, akkor mi az akadálya annak, hogy ezt valaki elkezdje itt is nagyüzemben termelni?
Előzmény: vitirama (987)