Juraviel.Ihuan.Bedvin Creative Commons License 2008.10.09 0 0 2992
Szia OPi, maximálisan egyetértek!

Idézek pofátlan módon saját magamtól a Szukits-hoz írt kommentjeimből :D:

"Az előttem hozzászólónak még annyit, hogy nekem az a meglátásom, hogy Herbert semmiképp nem ilyen irányba vitte volna a történetet, lévén, hogy Optimus és Erasmus még nem létezett, mert azokat a fia és társa találták ki. A Káptalanház végén egyértelműen kiderül, hogy Marty és Daniel Arctáncoltatók („Daniel kuncogott. – Mulatságos lett volna. Nagyon nehezükre esik elfogadni, hogy Arctáncoltatók függetlenek lehetnek tőlük – Nem értem, miért. Ez természetes következmény. Képességet adtak nekünk arra, hogy átvegyük más emberek emlékeit és tapasztalatait. Ha eleget összeszedünk... – Mi személyiségeket veszünk át, Marty. – Jó, azt. A Mestereknek tudniuk kellett volna, hogy egy nap eleget gyűjtünk össze ahhoz, hogy saját magunk döntsünk a jövőnkről.”), szerintem a Sokarcú Ellenség a függetlenedett Arctáncoltatók. Egy senki által nem látott, közre nem adott vázlatot meg könnyű lobogtatni."

Aztán valaki ezt kérdezte:

"Kicsoda Marty és Daniel a könyv végén? Sanszos, hogy arctáncoltatók. De...
Kiket utánoztak?
Mi a szerepük pont igy a végén? Netán egy lánc a folytatáshoz?
Segitsetek megérteni! :)"

Én ezt feleltem neki:

"Nos, ezzel kapcsolatban is van egy meglátásom. Marty a következőket mondja Danielnek: "Szedj össze elég embert, és egyetlen nagy tudásgömbbé válsz, Daniel! Ezt mondtam volna neki. És azoknak a Bene Gesseriteknek ott a hajóban. Elmondanám nekik, hogy hány van meg bennem közülük. Észrevetted már, milyen elidegenedve érzik magukat, amikor rájuk nézünk?" Erről maga az Istencsászár, Leto jut eszembe. Bár ők porszemek az ő "végtelen" genetikai emlékező-képességéhez képest, de valahol hasonlóak hozzá. Míg Leto az ősei emlékeinek teljes egységét örökletes úton szerezte, és forrasztotta egységgé, így maga volt az abszolút tökéletesség, a múlt valódi tükre (saját maga mondja a GeoD-ben, hogy övé az összes múltban megszerzett tudás), addig az új, függetlenedett Arctáncoltatók az áldozatai személyiségét,emlékeit,és ezáltal azok szerzett és őseink tudását is másolták és forrasztották egységbe, váltak ezáltal azok tükrévé. Marty és Daniel beszélgetéséből derül ki, hogy már nem leutánozzák az áldozataikat, mint a régi társaik, hanem azokká válnak. Ők a lemásolt áldozataik emlékeinek és jellemének egységei.

Hogy mi a szerepük, azt én sem tudom, csak sejthetem. Ezt csak maga Mester tudta volna elénk tárni. Bár én távol tartom magam a fia és társai írásaitól, de ahogy lent is írtam, ez az én magánvéleményem, ettől függetlenül (ahogy a Vadászaihoz írt véleményeknél is látjuk) sokaknak tetszeni fog, de nekem nem. Lehet, hogy Marty és Daniel a Sokarcú Ellenség, az új Arctáncoltatók vezetői, vagy csak ők maguk ketten a Sokarcú Ellenség, hisz az Elveszettekkel már tértek vissza Arctáncoltatók már a tleilaxiaknak is furcsák voltak, és a Régi Birodalomban nehezebben tudták kiszúrni őket. Szerintem ezt, és a futarok-kezelők szálon haladt volna, persze emellett ne feledkezzünk el a keserű Sheeana-jövőről („- Látod? Látod a Sheeana-Jövő keserű orvosságát? Valaha úgy gondoltuk, hogy minden orvosságnak keserűnek kell lenni, különben nem hatásos. Az édesben nincs gyógyítóerő. - Muszáj ennek így történnie, Dar? - Egyesek megfulladnak ettől a gyógyszertől. De a túlélők érdekes mintázatokat hozhatnak létre.). A Kralizecről is valószínűleg eljött volna (Leto mondja a Gyermekeiben Harq al-Adának, hogy a Kralizec be fog következni). Viszont ne feledd, hogy semmi biztosat nem tudhatunk, ezek csak találgatások."

Ezeket a Káptalanházhoz írtam, az alábbit pedig a Vadászaihoz:

"Marty és Daniel olyan 99,99%-osan, na jó 100%-osan Arctáncoltatók. Olvasd el figyelmesebben az utolsó fejezetet. [Ha érdekel, olvasd el az ezzel kapcsolatos hozzászólásokat is a Káptalanháznál]. Sőt, most utóbb jöttem rá, hogy nem másolják a másik ember emlékeit, jellemét, hanem egyszerűen elszedik, úgy, hogy a másik örökre elveszti azt. Előlük menekültek a Tisztelet Matrónái [A Tisztelet Matrónái a Szétszóródásnak egy olyan biológiai fegyverétől félnek, ami vegetáló zöldséget csinál belőlük. – szerintem ez pont arra utal, amit Marty és Daniel előrevetít, felvállal a párbeszédük során], a Dáma mondja Darnak, hogy nem bízhatnak bennünk."

Én ennyit tudok hozzátenni, elmondani arról, hogyan látom. Egyébként erről már írtam itt korábban, és Shaddam arra a hozzászólásomra itt:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=65729565&t=9005308

belinkelt egy külhoni oldalt, ahol hasonló következtetésre jutottak.

Úgyhogy büszkék lehetünk magunkra OPi :D :P :D.
Előzmény: OPi (2991)