ninovarga Creative Commons License 2008.10.07 0 0 1019
Minden relatív. Nem szabad azt hinni, hogy én már itt betöltöttem a küldetésemet, mert már eléggé elterjedtek ezek a növények, most már magától fog menni minden és én hátradőlhetek a fotelban. Azt tapasztalom, hogy tényleg működik már bizonyos automatizmus, szájhagyomány, divat, vagy nevezzük ahogy akarjuk. Az elmúlt években több újságcikket írtam, vagy írtak rólam és úgy gondolom, ezek is megtették a hatásukat. Nagyon sok új fügét lehet látni a környéken, láthatóan sikerült "divatba hozni". Szerencsére annyi mindig is volt, hogy van miből szaporítgatni és egymás között terjeszteni. Ma is tettünk Flooval egy kis "villámlátogatást" a helyi szőlőhegyen és elégedetten tapasztaltuk, hogy szaporodnak a fügék. Ma is találtunk egy számomra eddig ismeretlen fajtát, de abból több példányt is, érzékelhetően azonos volt a forrás. Most már várom, hogy a saját fajtáimból is viszontláthatok új példányokat olyanoknál, akiknek nem én adtam közvetlenül és talán nem is fogják tudni, hogy eredetileg tőlem való. A saját területem környéke már tele van ilyenekkel. A szomszédasszony egy ismerősnél lévén szüreten, fölismerte az én fajtámból származott immár ötméteres fát. Vannak olyan példák is, amelyek egy kicsit bosszantják az embert: ronda tuják javára rondán megcsonkított gyönyörű fák, "helyszűke" miatt kivágottak(!), stb.
Előzmény: Törölt nick (1018)