Spataki Creative Commons License 2008.10.07 0 0 998

Bár ilyen egyszerű lenne a füge beszerzése.

Szerencsém volt egy ismételt látogatást tenni Ninóvargánál. Tavasszal voltam először és most ősszel másodszor. Lenyűgöző a tavasszal látott növények fejlődése, akár a füge, akár a babér, vagy a kivi esetében. Nem utolsó szempont, hogy most kóstolni is lehetett.. Csodálatos a Busay doktor szőlő ültetvénye, mely Tokaj-hegyalján is megállná a helyét - nekem ez a viszonyítási alapom. Több magánházhoz is betértünk kivit, kakit, vagy éppen fügét szemlélni. Volt szerencsém találkozni a baromfiudvari kivi gazdájával, aki egy tövön jóval mázsán felüli termést fog ez évben leszüretelni. Több termő kakit láthattam, volt olyan aki díszfaként telepítette. És hát a fügék sokfélesége és mérete - gyönyörűséges látvány volt. Azt tapasztaltam ezen növények esetében a Letenye környékén élők jóval előrébb vannak, modjuk az északi országrészhez képest, a kedvezőbb  mikroklímán túlmenően nem utolsó sorban Ninovarga áldásos tevékenységének köszönhetően, mely a tanácsadáson, segítésen túlmenően a megbízható szaporítóanyag beszerzésben testesül meg. Fityeházán, mely nekem több mint ötszáz kilóméter utat jelentett sikerült megbízható szaporítóanyaghoz hozzá jutnunk, melyet csak  két észak-magyarországi hobbitárssal tudtam megosztani. Többszöri felhívásom ellenére sem jelentkezet több igény, amit azért nem értek, mert látszólag többen keresnek megbízható  szaporítóanyagot. Úgy vagyok vele, sok az ötszáz kilóméter, de még több az a három, vagy négy év amit egy olyan szaporítóanyagra áldoz az ember, amelyik végül nem adja a forgalmazó által hirdetett paramétereket    /pl.:öntermékeny kivi/. Remélem nem minősíti a moderátor reklámnak és nem törli ki: mindenkinek nyugodt szívvel tudom ajánlani a fityeházi kertészetet, ahol szaporító anyagot, Nínónál pedig lelkesedést lehet találni.

Előzmény: Törölt nick (964)