aiol19 Creative Commons License 2008.10.06 0 0 955
Ezt írtam:

"Országszerte komoly fagyveszély a Tiszántúlt kivéve! A fagyzugokban komolyabb fagy várható, akár 2 méter magasan is! Talajmenti fagy átlagos terepszinteken is várható!"

Vagyis a fagyzugokban országszerte előfordulhat komoly fagy. Komoly fagy nálam már 2 méteres -0,1 foknál kezdődik. Azért károgok itt már többedszerre, mert tudom, hogy jónéhány fórumozót érinthet a kérdés. A fagyzugi földicseresznyéseknek, vagy akik ilyen helyen kint hagytak banánt, citromot, stb., hasznos lehet a figyelmeztetés. Természetesen az óvatosság is beszél belőlem ilyenkor. Az a tervem, hogy ez a topik egy riasztórendszerként is funkcionáljon, mivel Te nálam jobban értesz a meteorológiához, ezért lehetőségeid szerint igazán résztvehetnél ebben. Ebből az általad belinkelt cikkből is látszik, hogy pont akiknek a lakosság megfelelő tájékoztatása is a feladatukat képezné, fingjük sincs az egész meteorológiáról! Ezért a hiányt fel kellene vállalnunk, különösen egy növényekkel foglalkozó fórumon. Azt én is láttam, hogy a magasban melegebb levegő áramlik, láttam a Kendig-csúcs értékeit is, vagyis lényegében kettős inverziós helyzet volt, a szokásos kisugárzási inverzió mellett a magasban más természetű levegő áramlott fölénk. Éppen ezért az alsó légréteg a fölsőtől elég független módon viselkedett, ha jól gondolom. A fölső légréteg nedvessége viszont akadályozta a kisugárzást is, ezért nem hűlt tovább. Viszont tényleg úgy tűnik, hogy a zalai fagyzugok nem is olyan komolyak, vagyis náluk sokkal rosszabbak is vannak, mert pl. az általam már említett Óbarokon 2 méteren -0,3 fokot mértek, ez Bicske mellett van, tőlem kb. 20-25 km-re. Ezért okafogyott inverziós éjszakákon északkeletet, meg délnyugatot emlegetni, mert ha már mindenképpen térségekről akarnánk beszélni, a legnagyobb fagyzugok szerintem középhegységeinkben vannak, ezen belül meg talán épp Budapest környékén, ezeken kívül talán épp a Baranyai-, Tolnai-dombságban. A kanizsai 0 fok el is kerülte a figyelmem akkor! De többen beszámoltak Szeged környékéről is fagyról, vagyis talán nem fölöslegesen írtam.

Előzmény: Floo2 (948)