pierrebaba Creative Commons License 2008.10.06 0 0 1108
sziasztok. nekem ugyan havanesem van, de tavaly ősszel átesett a kutyám a lyme kóron.

Kullancsirtó mindig volt rajta (cseppek), és magát a kullancsot nem találtunk benne sosem. A tünetekből vette a doki észre, hogy lyme lehet: hirtelen felsírt bizonyos mozdulatoknél, pl. ha lehajolt a tányérjához, vagy játék közben egyszer csak felsírt és megállt, szomorúan-ijedten nézett.
Először azt hittük, meghúzódott valamije, kapott is gyulladáscsökkentőt, de a doki már mondta, hogy vért kell majd tőle venni, lyme gyanú miatt. Mivel a gyulladáscsökkentő a tünetein nem enyhített, elvégezték a tesztet, ami pozitív lett.
Emiatt egy hónapon keresztül antibiotikumos kezelést kapott. Ő injekciókat, de hallottam, hogy gyógyszeresen is lehet kezelni.

Elméletileg a lyme kórt szövetből is ki lehet mutatni, de ez is csak hallott infó.
Lényeg: A kutyám egy hónapon keresztül antibiotikumos kezelést kapott, majd ismételt teszt kimutatta, hogy a fertőzés megszűnt.
sajnos a sok gyógyszer miatt a bőre gombás lett, és a gyönyörű bundáját a hátán kb 2 centisre vakarta. A mai nap sem mondhatom el, hogy a kutyám 100 %-os, a szőre még csak most kezd az igazi lenni, és a tavalyi november szörnyű volt.
Tavasszak beloltattam lyme ellen.
A kullancs harapásától is fertőződhet a kutya, lehet, hogy megharapta a bőrét, de utána leesett a kuzllancs, de elég volt a fertőzéshez. Előrehaladott betegség esetén a kutya már mozogni is alig tud.
remélem segítettem, bocsa sok offért.