Igen, ez így igaz..... csak sajnos nem a hangrést méretét növelték, hanem a szájnyílást. Bár igaz, hogy a három soros hanglyukú lezlik hangosabbak, és egy kicsit magasabb is a hangjuk. Nézzük, hogy mi is befolyásolja a hangképet. A példa, legyen az eredeti felállás. Hátlapok fönt, és szóljon a Hammond.....
Mindjárt az elején, a felső tölcsérnél, -hogy méltóság teljes legyen, elvégre templomban vagyunk!, a tölcsérek elé tettek egy diffúzor kúpot. Ez bizony a hangok egy részét visszaverte a tölcsér torkára, és mindenféle interferenciákat, kiemeléseket/vágásokat eredményezett a hangképben. Ettől ájul be mindenki, ha ilyet hall:-) Megjegyzem nekem is tetszik ez a hang. A tölcsér nyílása, és a diffúzor kúp közötti résen kijövő hang, kőrben gömb alakban lehajlik, és a hullámfrontok szépen lassulni kezdenek. Tehát mélyülnek a hangok. Ezen segítenek még egy kicsit a dobozon kialakított hangrések, amin a hangnak csak egy kis része jut közvetlenül a környezetbe. Viszont ott is a résből kilépő hanghullámok felveszik a gömb alakot, és lassulnak. Ezeket hívják akusztikai lencséknek.
A többi össz-vissza verődve a doboz belsejében keresi a kiutat:-) Ettől valóban kőrben egyenletes lesz a lesugárzás, és csak akkor emelkedik meg a hangerő egy kicsit, ha közvetlenül sugároz a tölcsér a hanglyukra.
Zsoltnak igaza van abban, ha leszedjük a hátulját a lezlinek sokkal harapósabb lesz a hangja. Persze! Hisz amikor a tölcsér a mikrofon felé fordul, mindjárt nagyobb erővel birizgálja a pillét a mikrofonban. Aztán amikor hátat fordít neki, a vissza verödő hangok már kevésbé. Érdekes még, hogy a diffúzor kúp egy pillanatra kitakarja a hanghullámokat, így duplán támadja meg a mikrofont.
Ha én hangmintákat vennék fel egy hammondról egy lezlin keresztűl a következőt tenném:
1. Leszedném a hátlapokat és belülről a hanglyukakat betakarnám karton papírral a felső tölcsérnél.
2. Aztán bemikrofonoznám, ahogy kell.
3. A lezlit kőrbe venném teljesen paravánokkal, és a belső felét bevonnám hangelnyelő anyaggal. Esetleg be is fedném, és csak a fülesből hallgatnám az eredményt, esetleg állítanék a mikrofonokon.
Persze ehhez egy majdnem teljesen zajmentes hammond kell, és lezli.
Készítettem két rajzot az elméletem igazolásához.
A tévedés jogát én is fentartom!:-)