Galgadio Creative Commons License 2008.10.02 0 0 315

Kedves Milyennincs!

Hát még ha elolvasnád Újkéry regényét, akkor hogy megváltozna a véleményed a betyárokról.

Újkéry ugyanis radikálisan szakít a hagyományos betyárromantikával és az 1860-as évek első felének híres somogyi betyárjait (a Patkó-fivéreket, Bergán Jancsit, Kara Miskát, Gölöncsér Jóskát, Illés Palit és a többieket) ugyanis nem népi igazságosztónak, de nem is aféle "megélhetési bűnöző" szegénylegénynek ábrázolja, aki azért lop egy-egy tinót vagy ökröt, hogy éhen ne haljon.

Nem. Újkéry kőkeményen realisztikusan próbálja ábrázolni a somogyi betyárvilágot, nála a zsiványok (somogyi tájszóval járkálósok vagy kujtorgók) hidegvérű, durva és kegyetlen rablógyilkosok, akik áldozataikat gyakran véresre verik, megkínozzák vagy néha meg is ölik.

Pandúrokat, falusi bírókat, telkes gazdákat, kocsmárosokat, zsidó vagy éppenséggel keresztény boltosokat, papokat ölnek meg hidegvérrel, ha a sors éppen úgy hozza...

Egyébiránt nem tudom, hogy Újkéry regénye mennyire valósághű, bár a fickó a Somogy megyei bíróságon dolgozik és a regénye megírásához állítólag régi Somogy vármegyei okiratokat is felhasznált.

Mindenesetre meglehetősen jó tollú író (milyen ritka is ez a mai magyar irodalomban), szerintem olvasmányos és élvezetes a regénye.

Javallom, hogy olvasd el te is, esetleg kölcsön is adhatom az én példányomat, ha nem akarsz érte pénzt kidobni:-)

Előzmény: milyennincs (314)