Akkor meg plánehogyde kell neked a recept :) édes répából a legjobb.
Eredetileg Stahljucis, de ő vastag karikákra vágja és félórát elszöszöl azzal, hogy mindkét felüket megpirítsa.
Az én változtatásom ehhez képest az, hogy nagyon vékony karikákra vágom robotgéppel - szorgalmas hagyományőrzők uborkagyalun is legyalulhatják, de én kényelmes vagyok :)
Szóval a gyalult répát nagyon kevés vajon megforgatom, le is lehet kicsit pirítani, de főleg párolni kell (vagy 10 percig), újrépát elég megsózni és a saját levében párolni, szárazabbhoz kell egy kis víz.
A legfontosabb trükkje egy jó marék apróra vágott rozmaring, amivel együtt párolom.
Ha kész (de még nem szétfőtt - olyan, mint egy fazéknyi narancssárga rózsaszirom:) nyakon öntöm tejszínben elkevert keményítővel és még 2 percig, ameddig besűrűsödik, kevergetem. Nagyon mutatós és finom. Húsevők köretnek használhatják.
A mennyiségek: kb 60 deka répához 2 evőkanálnyi friss, aprított rozmaring, 2 dl tejszín, 2 lapos evőkanál keményítő.