comad Creative Commons License 2008.09.30 0 0 1868
Talán ez még hiányzik:

Halászlé gombaaromával

Kevés olajban apróra vágott sok hagymát pirítok. Szórok bele másfél kanálnyi piros paprikát, elkavarom, és hamar felöntöm egyliternyi vízzel, nehogy megégjen. Beleengedem az összedarabolt apró halakat is. Ha nincs, a nagyobbak fejeit. Teszek még bele kevés petrezselyem- és zellerlevelet, egy gerezd fokhagymát, három-négy csöves paprikát és egy feldarabolt krumplit. Amikor ez utóbbi megfőtt, törhető, a zöldségleveleket kidobom, és a bogrács tartalmát többször átpasszírozom. mindent visszarakok. Egy liter vízzel ismét felhígítom, és felfőzöm. Újra átpasszírozom, de a szűrőben maradt csontos részeket már kidobom, ismét felfőzöm. Annál jobb a halászlé, minél többször felfőzöm. Legalább háromszor! Ekkor rakom bele a sós haldarabokat, az egy érett paradicsomot és egy kisebb csiperkegombát. Télen egy evőkanálnyi zsírtalan lecsót és gombaaromát (Gombaaroma: a csiperkegombát megfőzöm, tésztaszűrőben összetöröm. A lecsöpögő levével együtt ismét felfőzöm, megsózom – egy literhez 30–40 dkg. Teaszűrőn ismét átszűröm. Ezt a tiszta levet, a gombaaromát teszem el télire befőttes üvegben, légmentesen lezárva. Húslevesbe is nagyon jó.) 7–10 percnyi lassú bugyogás után kész a gombaaromás halászlé.

Hozzávalók 6–8 személyre: 2–2,5 kg vegyes hal, aprók és nagyobbak, legalább 7 féle; 4–5 közepes fej hagyma; 1,5 dl olaj; 1,5 evőkanálnyi piros paprika; 1–1 petrezselyem- és zellerlevél; 3–4 csöves paprika; 1 érett paradicsom, télen 1 evőkanálnyi zsírtalan lecsó és gombaaroma; 1 gerezd fokhagyma; 1 krumpli; 1 csiperkegomba, só.

Magam még nem próbáltam, de érdekesen hangzik.
Előzmény: szysssz (1867)