Tierce Creative Commons License 2008.09.30 0 0 2984
Egyetértek.
Nem tervezem elolvasni, de megvan nekem -sajnos- a Dűne Vadászai és poénból beleolvastam a végébe, mert szinte le mertem volna fogadni, hogy ott fog kiderülni -amit már persze tudtam-, hogy "ki " a Sokarcú Ellenség. Arra voltam kíváncsi, hogy vajon hogyan mutatják be ezt a részt. És láss csodát, igazam volt, az utolsó pár oldalon derül ki a nagy rejtély. Elég hatásvadászra sikeredett.
Frank Herbert nem a gépek visszatérését tervezte, ez szinte biztos. Persze az utódok -nem szívesen nevezem így őket- nem ezt állítják, de ez semmit nem változtat a dolgon. Egyszerűen a Mester nem szándékozott többet mondani a dzsihadról és annak pontos hátteréről, a gépek visszatérése nem jelenthette azt a bizonyos "nagy durranást", amit tervetett. Én azt tudom elképzelni, hogy ez a bizonyos bumm a régi szereplők feltámasztása lett volna, hogy viszont láthattuk volna őket -mint a dűne történelmét meghatározó fő szereplőket- a befejező kötetben. Azt mondom, hogy ez valóban egy jó csavar lehetett volna, de nem úgy, ahogy azt Brian és K. J. Anderson azt bemutatja.

Nincs baj az új könyvekkel -hozzáteszem az Előjáték trilógia és a Corrini csata szerintem borzalmas volt-, bizonyára sok Sci-Fi rajongónak tetszik ez a fajta modern stílus. Tizenkettő egy tucat. Van ilyen könyvekből egy rakás, amit ha elolvasunk egy idő után már nem is emlékszünk a cselekményre. Bevallom őszintén lehet én vagyok a feledékeny, de nem sok maradt meg a Ház-trilógiából. Túl hosszúak -értsd vastagok- voltak a könyvek, túl sok üresjárat volt benne ahhoz, hogy maradandó nyomot hagyjon bennem. Frank Herbert regényeiben épp az az óriási, hogy nem eresztette bő lére írásait, mégis nagyon kifejező tudott lenni. Itt nem az írói stílusára gondolok, az külön megérne egy misét és pont Frank Herbert stílusa miatt nem tetszik sok embernek az eredeti ciklus.

Az utódok azt állítják, hogy az új könyvekkel azzal a generációkkal akarják megismertetni a Dűne világát, akik nem olvasták vagy nem olvashatták az eredeti regényeket. Fel akarták kelteni az érdeklődésüket. Az egyetlen probléma az, hogy pont a két írói stílus miatt (amiből az utódok féle kommersz sci-fi készül és a FRANK HERBERT-i szépirodalmi alkotás lesz) na e kettősség miatt sok embernek nem fog tetszeni az eredeti könyv. Nem, hogy visszásnak fog hatni, hanem lehet, hogy egyszerűen el sem olvassák őket, mert akciót-cselekményt várnak.
Érdemes itt megemlíteni a Dűnét és az azt követő regényeket. Milyen furcsa a Dűne után a Dűne Messiása. Már egy jóval nehezebb olvasmányt tart kezében az olvasó. Annó nekem is furcsa volt. Az azt követő regények meg mégnehezebbek. Visszatérve az utódok műveirem gondoljuk el, mi van akkor, amikor az olvasó, miután elolvasta a Dzsihad-os könyveket és a Ház trilógiát -Paul of Dune-ről nem is beszélve-, milyennek fognak hatni a Mester művei. Kimondom: szarnak. Tisztelet a kivételnek.
Nem fogják érteni, hogy az akciódus, kommersz, ponyva regények után miért van az, hogy a folytatások azok nehezen emészhető, filozófikus művek. Nagy a valószínűsége, hogy el sem olvassák azokat. Az első 3 regényt még talán, de a többit már lehet, hogy nem. Ne legyen igazam. Sok olyan olvasó van, akiknek a Dűne után eleve nem tetszettek a folytatások. Hát még ha azt az Előzményekkel kezdték volna. Brian Herbert és K.J. Anderson veszélyes és rögös útra tértek, mert új könyveikkel valóban Frank Herbert univerzumát és az olvasóközönséget rombolják.

Mindenesetre, akik netán olvassák ezt a fórumot és most szeretnének megismerkedni a DŰNE világával, azok az eredeti regényekkel, FRANK Herbert műveivel kezdjék az ismerkedést és ne az utódok által írt "művekkel."

Ezeket a cikkeket ismeritek?

http://www.alexandrakonyveshaz.hu/index.php?mod=konyvjelzo&id=208

http://filmter.blogter.hu/?post_id=43157