ninovarga Creative Commons License 2008.09.30 0 0 844
Csak kitartás kérdése és lassan-lassan megtörik a jég!
A letenyei "fészerkivi" (aki nem tudná még, agyonmetszett idős, nem termő kivitő helyes metszéssel helyrehozva, idei várható ternése egy mázsa fölött) gazdájától kaptam némi sajtóanyagot. Az egyik az internetről valahonnan letöltött és kinyomtatott útmutató, a másik az egyik legnagyobb országos napilap nemrégiben megjelent cikke.
Az internetes anyag még egy kicsit "régivágású", de a még korábbiakhoz képest már pozitív elemeket is felmutató leírás. A metszésnél megjegyzi ugyan, hogy az "speciális", de amit ír róla, az "neszesemmifogdmegjól".
Nem így a cikk, amelyik abból az anyagból merít, amit tavaly a fészerkivi alatt állva lediktáltam a megyei lap újságírójának, miközben az itt látható fotót készítette róla. Kár, hogy a hímivarú növény metszésére vonatkozó leírásban a többszöri átvétel miatt valami "összekutyulódott", mert ugye Ti már tudjátok, hogy éppen az az, amit erőteljesebben is metszhetünk, mert ott a tőhöz közelebb is differenciálódnak virágrügyek. Sőt, okos metszéssel olyan méreten belül kell tartanunk, hogy a lugason belül ne foglaljon sok helyet a termő kárára.
Ennek ellenére nagyon elégedett vagyok, a fenét érdekli, hogy az én tudományom van-e benne, vagy nem, a lényeg az, hogy végre hasznavehető ismeretek is forgalomba kerülnek és talán lassan sikerül kiszorítaniuk a marhaságokat. Remélem, hogy a folyamat önműködővé és megállíthatatlanná válik.
Előzmény: ninovarga (843)