mergez Creative Commons License 2008.09.26 0 0 753
Én ajánlom a Poncirus trifoliata-t (télálló vadcitrom). Lombhullató, de az ágai télen is zöldek. 3 méterre is képes megnőni. Szögesdrót-szerű lombja miatt kerítés helyett, sövénynek is érdemes ültetni. Persze nem egy-két év alatt éri el ezt a nagyságot, de nálam a térdig érő növény 6 év alatt ember magasságúra nőtt, tele van terméssel és életveszélyes a bazi nagy tüskék miatt. A japánnaspolyát takarva át lehet teleltetni, de satnya marad és csúnya. Nekem tavaly már virágzott, de persze termés nem lett rajta.

Egyébként én még a helyedben ültetnék, kaktuszokat, jukkákat, ciprust, fenyőféléket, bambuszt, Aucuba japonica-t, tamariskát (tavasszal, mikor virágzik, nagyon finom illattal borítja be a kertet), rozmaringot, levendulát, Fuchsia magellanica-t, Calycanthus floridus-t (illatos fűszercserje), lehet próbálkozni árnyékos, házfal melletti helyen a Fatsia japonica-val is. Aztán még Gunnera manicata, mocsári hibiszkuszok, Télálló banán, Húsos som, babér, perui földicseresznye (Physalis peruviana), gránátalma, Akebia quinata, Spartium junceum, Clerodendrum trichotomum...
Előzmény: groowe (744)