"Nem tudom, geológiailag a Templom-hegy részéhez számítják -e, legalábbis komoly szintbeli eltérés van a Szikla-dóm és az al-Aksza alapja közt."
Templomhegynek azt a falakkal körülvett téglalap alakú földdarabot nevezik, ami a Jeruzsálemi óváros peremén van és a Vakf ellenőrzi. Nem tudom, mit értesz "komoly szintbeli eltérés" alatt, de a Templomhegyen kívüli részekhez képest az eltérés elhanyagolható.
Megpróbálok beszúrni egy légifelvételt:
A középen egyes számmal jelölt objektum a Szikalmecset, a bal alsó részen a kupolás épület az Al-Aksza. Néhány lépcsőnyi különbség van. Az Al-Aksza először csak a kupola körüli részből állt, a hosszanti bővítményt a Templomhegy belseje felé a VIII. század elején toldották hozzá.
"Omár idején még a Szikla-dóm sem állt, csak a VII. század végén kezdték építeni, az al-Akszát meg még később."
Igazad is van meg nem is. A mai Al-Aksza valóban későbbi, mint a Sziklamecset, de Omár mecsete pontosan ott állt, ahol a mai Al-Aksza kupolája, a bővítést megelőző, VIII. század eleji rész. A legenda meg vszleg a VII. század végén vagy még később keletkezhetett.
"Tévesen mondják gyakran a Szikla-dómot mecsetnek, utóbbi fajta épülethez hozzátartozik az imádkozók számára elkülönített fedett tér."
Vszleg igazad van, de nekem a dóm egyértelműen keresztény templom. Az iszlám imahely pedig mecset. Az asszaociációim felülírják a tudományos igényességet.