Törölt nick Creative Commons License 2008.09.20 0 0 4198
A topictalálkozón szóba került, hogy mikor kedveltem meg Contadort. Nos először a 2005-ös toruon láttam versenyezni, de azon a versenyen elsősorban Belokira figyeltem, aki leginkább csak vergődött. Contadorról leginkább az maradt meg, hogy a Marcos Serrano tiszteletére rendezett vacsorán szamárfület mutatott a csoportképen Herasnak, de mint tudjuk, mit ér legjobb csoportkép szamárfül nélkül.:-) Igazán a 2005-ös Deutschland touron figyeltem fel rá, akkor vált a kedvenc kletter reménységemmé. Az a verseny meghatározó volt az életemben. A lányom felvette az ARD-ből a napi futamokat, esténként megnéztem videon, elolvastam, amit a radsport írt. Akkor tűnt fel az ellenállhatatlan Bram Tankink, a sármos Daniele Bennati és két zseniális ifjú kletter, az amerikai Saul Raisin és a spanyol Alberto Contador. A két fiú szinte hajszálra egyidős, Contador egy hónappal idősebb a Raisinnál. Akkor szemtelenül és lehetetlenül fiatalok, 22 évesek voltak. Szinte egyforma magasak, egyforma testalkatúak voltak, és még a versenyzői stílusuk is egyforma volt. Raisin a söldeni gleccsernél (7.hely), Contador a Feketerdőben (5.hely) alakított maradandót. A helyezésüknél is többet mond az a rendkívül bátor, impulzív támadás, amit a nagymenők Ullrich, Leipheimer ellen vezettek. Látszott rajtuk, hogy egykor az övék lesz ajövő, mert merészek voltak, dinamikusak, magabiztosak.

Három év telt el, Alberto Contador, az egykori ideges farkaskölyök, aki olyan mulatságosan húzta fel az ínyét a fényképeken, mára beírta magát a sport aranykönyvébe, egyike lett a legnagyobbaknak, akik mindhárom körversenyt megnyerték, nagyobb versenyzővé vált a nagy Miguel Indurainnál is.

Saul Raisin pedig rokkantnyugdíjba került. Egyetlen pillanaton múlt, 2006. április 4-én a sarthi körversenyen. Neki nem volt visszaút. Néha eszembe jut, hogy milyen jó lenne ezt a két egymásra oly nagyon hasonlító ifjút újra egymás ellen látni, de a sors másképp akarta.

Sok boldogságot kívánok mindkettőjüknek. És talán most nem következtek meg azért, ha azt mondom, a sikerhez szerencse is kell, ami Contador mellöl nem pártolt el soha, még egyetlen végzetes pillanatra sem.

A két fijú a 2005-ös Deutschland touron