ozjo Creative Commons License 2008.09.19 0 0 8106
Ez, ha a mélyére akarunk nézni, igencsak bonyolult. A tervezésnél az elhanyagolások olyan mértékűek, hogy abba lehet a legjobban belebukni, ezért a tapasztalat (lásd ökölszabály, stb) nagyon sokat nyom a latba, mert ugye egy dolog a teljesítmény, a hatásfok, a hangnyomás, de még itt csak egy bántó zajról van szó. Ennek meg is kell szólalni, frekitartomány, dinamika, egyenletes hangkép, zenei ízlés, stb. a végtelenségig fokozható. Szerintem is vmilyen elv alapján tervez az ember hangfalat, aztán rájön, hogy mi a hibája, és tökéletesítgeti.
Sajnos a vevőkért folyó hajsza a paraméterek reklámízű túldimenzionálása félrevezető. A vasalóm majd 2 kW, mégsem szól jól.
Az én egyéni véleményem: Szeretem a nagyméretű hanxórókat, a tágas hangfalakat jó vastag fából, a pozdorját pedig szívből útálom, a műanyagról már nem is beszélve. Szeretem a 40-60-100W-os szép csöves erősítőket.
Nem kifejezetten hat meg a 15 cm-es hanxóróval ellátott szubvúfer.

Szerintem a kész terméken végzett méréseket túl az emberi fül, ami a legjobb mérce, de tegyük hozzá, ember és ember közt is iszonyú nagy a különbség. AMi egyik embernek bejön, a másiknak akár bántó is lehet.
Tehát hajrá, alkossunk, módosítsunk, de leginkább gyönyörködjünk a szép hammondos zenékben.
Előzmény: szimizso1 (8104)