Hú, nagyon pörög a topic! :)
A conquesthez természetesen nem kell kinyírni a vazallusokat, beleszámítanak a végeredménybe. (És a városszámba is, ergo a saját birodalom városai több pénzt visznek el, ha van 2-3 méretesebb vazallusod.) Nekem is volt már, hogy felajánlotta magát egy-egy nép, ilyenkor azt kell megnézni, hogy nem háborúzik-e egy erős országgal. Mert előfordulhat, hogy a vazallus befogadásával háborút zúdítasz a nyakadba.
Volt már, hogy Ghandi egy játék alatt 5-6 alkalommal is a vazallusom lett, aztán önállósodott. Ha le akar lépni, minden alkalommal választhatok, hogy meg akarom-e támadni.
Én azt nem értem, hogy a mitugrász leaderek (Shaka, Tokugava, Ülő Bika) miért csinálják azt, hogy a játék első ötödében fognak fél tucat harcost, átküldik a kontinens túlsó végébe és nekiesnek egy távoli civilizációnak. Semmi értelme, van egy vagy két városa, erre elfoglal egyet a világ túlsó végén és azonnal becsődöl a fenntartási költségek miatt. Volt már, hogy Shaka nekem ajándékozott egy római várost (!), ami a határom mellett állt, pedig még csak jóban sem voltunk. Egyszerűen nem tudott vele mit kezdeni.
Ha megtámadsz egy vazallust (aki mondjuk közted és a gazdaállam között fekszik), és elfoglalod a területének a felét, akkor kitörhet a vazallusi státuszból. Nézd figyelmesen és egyből csapj le rá, amint önállósodik, mert lehet, hogy be fog hódolni neked.
Vicces, hogy sokszor a "túl nagyra nőttél" szüveggel utasítják el a behódolást, aztán ha nekiesel és harmadára csökkented a birodalmát, akkor elkezdni úgy látni, hogy mégsem vagy elég nagy és behódol... :)))))
A mostani játékomban Kublaj kán felváltva teszi vazallussá az indiaiakat és a majákat. Gondolom, a már meglévő harmadik vazallusa mellett egyszerűen túl nagy lenne a behódolt országok összmérete (jóval több a három vazallus méretének összege, mint a mongol birodalom), lehet, hogy nem bírja el gazdaságilag. Vagy így van kódolva a személyisége. :)