A szőlő fórumban nagyon sok jó ötlet, és tanács van...
Az Othelló iránt azért nagy a nosztalgia, mert, apáink, nagyapáink idejében ezt a vörös szőlőt ismerték, és szájhagyomány után fennmaradt a híre. Abban a korban nem volt divat a vörös bor, és az én nagyapám is úgy csinált vörös bort, hogy a 4-5 tőke Othelló szőlő fürtjeit hozzádarálta a fehér szőlőhöz. Nagyon jól elszínezte.
A direkttermők már eléggé kivesztek, köszönhetően a 80-90-es évek nagyüzemi új telepítésű nemes szőlőknek, illetve a magánparcellákban már elöregedtek. De, ha valahol hozzájuttok, igyatok a borából, és igyatok a nemes szőlők nem bolti borából is. Szerintem utána nem kívántok többé direkttermő bort inni. A íze miatt se.
Az utóbbi évek szőlőnemesítésének eredményeként nagyon sok új szőlőfajta került kipróbálásra, ami már viszonylag kevés munka mellett jó termést ad mennyiségileg, és minőségileg is. Keressetek rá ezekre a fajtákra az ismertetőkben, már rengeteg létezik, és ki kell próbálni őket.
Az Othelló szőlő helyett a "ház urának" a nagy kedvence a Néró lesz.