Szürkeszamár Creative Commons License 2008.09.17 0 0 3023
Szia Tóbáskázmér!

A hengerzár problémáról már írtam párszor a fórumon. A probléma az, hogy a biztonságos zárakból többnyire nincs olyan rövid kivitelű, ami ne lógna ki az ajtóink síkjából. Igy viszont akár mennyire védett a kocogtatásos módszer ellen, egyszerű hengerzártöréssel hatástalanítani lehet őket. A Mottura egyes modelljeinek van egy elmés megoldása ezellen, de egy kis rángatással szerintem az is megadja magát.

Egy kivétel van, a Kaba ExperT, ami 22.5 mm kivitelben is kapható. Ez alig, vagy semennyire nem ál ki és nagyon jó (24 tüske, 4 radiális irányba, azt hiszem). Nem tudok róla, hogy kocogtatásos módszerrel kinyitották volna. Ráadásul az olcsóbbak közül való a "jó" zárak közül, úgy 18-20e.

A töbiek 30, 35 mm, és van talán a 3KS-ből (vagy az egy másik EVVA volt?) 27 mm-es. Az általad felsoroltak mind kiváló zárak, a legjobbak - csak nincsenek a "mi" méretünkben. Jó még az Abloy (disc tumbler), de az is min. 35 mm.

Tollas zárat (CISA) ebbe az ajtóba nem tudsz egyszerűen beépíteni, de az egyébként is 20 perc alatt csendben nyitható, finomnyitással. A YouTube-on egy csomó bajnok zárnak a feltörését filmre vették.

Ha ajtót cserélsz, akkor valószínűleg a keretet is cserélned kell. Ami nem kevés munka (fúrás, hegesztés, falbontás, falazás).

Másik szempont, hogy ha túl sok és látványos védelmet teszel a kirakatba, az azt sejteti a betörővel, hogy onnan van is mit elvinni. Szerintem egy kamu riasztó sokkal hatásosabb, mint az ajtócsere.

Még egy tanács: nincsenek kilincsek, olyan hengert vegyél, aminek a belseje gomb. Igy nem fogod a kulcsod a zárban hagyni belülről, amikor becsukod és ha van máshol tartalék kulcs, akkor roncsolás nélkül is ki tudod nyitni!

Előzmény: tobiaskazmer (3021)