ÁÁÁÁ pedig már hányszor kitárgyaltuk :), igen a Cirfandlinál eddig mindig áztattam egy éjszakát minimum, mert erősen töpped, néha aszúsodik (nagynéha meg rothad is - sajnos :O) mire szüretre kerül a sor, no meg bőven van illatanyag is a bogyóhéjban. 2 éve már tudom bogyózni így a kocsányíztől sem kell tartanom; ülepítés csak minimális, pár óra, esetleg fél nap acéltartályban kén és hűtés nélkül (a cefre a héjon kap kis ként a tetejére az oxidáció elkerülése végett) hogy a durva szennyeződések, sár, bogyóhéjak, metszőolló :D leülepedjenek.
Áztatás hatása nálam is hasonló mustfok (no meg sav is :)) emelkedést hozott eddig, amikor volt sok töppedt szem; idén meglátjuk mit szól ehhez a havi csapadékhoz 3 nap alatt.
Én is hadd kérdezzek egyet; írják a művalkon a 07es Hilláról, hogy 24es mustú volt, 15 feletti alkoholja ellenére több cukor maradt benne, mint az előző évjáratban. Ennek hogy van a matekja, mert ha 15 fölé megy a szesz a 24es mustfokból már nemigen marad 5-8 grammnál több cukor - mennyi van benne, és milyen kategóriájú a bor? (f.sz, f é?)