0.5bit Creative Commons License 2008.09.16 0 0 322
De csak akkor, amikor viszik. Mert személyre szól, ha a személy nincs a kocsiban, nem lehet ott a kártya. Mert a kicsi nélkül már visszaélés.

Én úgy tudom nem feltétlenül. Ha pl. valamelyik idős rokonodnak zöldhályogja van (gyakorlatilag vak), akkor kaphat rokkant kártyát. A kártyát akkor értelem szerűen használod a kocsidban amikor őt szállítod mondjuk orvoshoz. Ez így egyértelmű.
Viszont szerintem akkor is használhatod a rokkant kártyáját, ha az ő nevében jársz el valamely ügyben: pl.: elmész kiváltani patikából a vak hozzátartozó gyógyszereit.

Épp erre mennek. Az "ottfelejtett" kártyákra.

Ezért írtam gondatlanságból elkövetett okírathamisítást.

Amivel sokan simán beállnak bárhová :(

Ha rokkant helyre áll be így akkor egyértelmű a ráutaló magatartás, vagyis nem gondatlanságból követi el a cselekményt. Már más a helyzet, amikor a szélvédő mögött marad a kártya (mert csak te szállítod a vak családtagodat, így nem sok értelme van nála tartani a kártyát, mert eltenni sem igen tudja). Amikor parkoló jegy nélkül parkolsz, akkor már nem egyértelmű, hogy egy szimplán bliccelsz, aminek a következménye a parkolási pótdíj, vagy tudatosan használod fel a rokkant kártyát.

Egy analóg példa: nálad van a feleséged BKV bérlete. Te épp nem veszel jegyet, elkap az ellenőr és rendőr hív. A rendőr ruházat átvizsgálás közben megtalálja a feleséged BKV bérletét és már bilincsel is meg okírat hamisításért. Az megint más eset, ha az ellenőrt az asszony bérletével akarod átverni.
Előzmény: Hozzászól, ó! (314)