KukacAV Creative Commons License 2008.09.15 0 0 5720
A HQ-n mindig 4 vagy 5 aranyat kapsz egy-egy vállalat után, amit a helyi épületek felszorozhatnak még (bank, piac, grocer). A többi városban attól függ a vállalat aranyfogyasztása, hogy mennyi nyersanyagot tud bevonni a termelésbe. Ha pl. a Sushi & Co-t telepíted egy városba - ahogy én tettem legutóbb -, volt, hogy 14 aranyba került körönként egyetlen város, mert rengeteg halam, rizsem, kagylóm, rákom volt. Igaz, ezzel párhuzamosan a kaja- és kulturális bónusz is sokkal erősebb volt. (A vazallusomtól elszedtem négy halat, és meglehetősen élék kereskedelmet folytattam a bolygó maradék lakóival is.)

Épp ezért vállalati HQ-t csak oda szoktam telepíteni, ahol a Wall Street-et is megépítettem. (Néhány vállalat kompatibilis egymással, azoknak a HQ-it lehet egy helyre telepíteni.) A külföldre telepített leányvállalatok természetesen nettó nyereséget hoznak, de ha elkurvulsz és túl nagy terhet kezdesz jelenteni egy országnak, esetleg bevezeti a merkantilizmust vagy az állami tulajdont. A Creative corporations vagy a másik, amelyik kifejezetten kultúrát ad nagyon szépen be tudja erősíteni a gyenge szomszédokat, ha az ellenfelük határában terjeszted el a városaiban a vállalatot. Már a Sushi cég is képes 40-50 kultúrát adni körönként, na meg 10-15 plusz kaját. Legutóbb úgy nyertem Prince-en kulturális győzelmet, hogy alig építettem csodát a három városban, csak katedrálisokkal felszoroztam a Sushi vállalat kulturális bónuszát.
Előzmény: Százbolha (5719)