aiol19
2008.09.15
|
|
0 0
634
|
Hát ehhez is Moszkvába kellett mennem, hogy ilyet lássak. Fidzsoa, vagy feidzsoa(Acca sellowiana), a boltban kitett felirat szerint oroszul fejhua. Nekem is van dézsában, de még nem virágzott és ha termést akarok, kénytelen leszek beszerezni egy másik példányt, csak keresztporzással terem. Most ebből magokat ültettem, általánosan magról szaporítják. -12 fokig fagytűrőnek mondják, viszont nagyon későn, november-december körül érik, így nem igazán tartom ígéretesnek magyarországi meghonosítását. Ráadásul a meszes talajt nem bírja. Nagyon érdekes íze van, bár ezek nem voltak túl édesek, de ez lehet, hogy csak ezekre a gyümölcsökre volt igaz, mert vettem kákit is ugyanott és annak is a megszokottól eltérő, tompa íze volt, így lehet, hogy a tárolással, vagy a szedés időpontjával volt gond. Egyébként 13000 forint kilója, igaz, a Cum áruházban, amely a híres Gum áruházhoz hasonlóan elegáns, na ott viszont már az árak sem voltak sehol kiírva... Bár Moszkvában alig van gyümölcs, ami egyáltalán megmarad, szinte csak nyírfát és vörösfenyőt láttam, viszont a Kaukázusi-térség Fekete-tenger melléki területei igazi mediterrán éghajlatúak, így országszerte számos egzotikus gyümölcsöt árulnak, származási országként "Rosszija" megjelöléssel. Na meg Oroszországban már száz éve kísérleteznek mindenféle növénnyel, még minikivi fajtáik is vannak, ezeket Micsurin nemesítette. Az utcán üzbég dinnyeárusok árultak egy megtermett görögdinnye méretéhez hasonlítható hosszúkás sárgadinnyéket. |
|