"Akkor félig felteszem a kezem, mert a monitorom rendszeresen kalibrált."Király :-)
Szoktál mellé tenni nyomtatott képet? Mit mutat? És mekkorákat szoktál nyomatni?
"Ha nem tűnt volna fel kedves barátom, ebbe a topikba kérésre kerültek fel képek, és nem csak az Index által lebutított változat, hanem mindegyikből kivágva olyan méretű 100% crop is, hogy az Index ne tudjon rajta rontan"Az hogy kérésre kerültek ide a képek, az mit sem változtat a tényen hogy azok egy sor olyan algoritmuson mentek keresztül amelyek mind rontják a minőséget. Csodálkoztam is, hogy ezeket most *tényleg* bármilyen összevetésre hasnálja bárki is. Ez így hamis.
Mellesleg az Index mindenképpen rontja a képminőséget, még ha a standard 640x480 méretben is töltöd fel: átmenti a file-t buta JPEG-be. Azt meg gondolom nem kell részletezni hogy a "butajépegesítés" mit művel.
"Asszem ez a verzió még mindig nagyságrendekkel több segítőkészségről tanúskodik, mint az, amikor valaki csak fikázást tud összehozni pár sorban az érdemi, segítséget jelentő hozzászólás minden szándéka nélkül..."Igazad van. :-(
Elnézést.
Segítséget nem nagyon tudtam nyújtani, lévén sem D300, sem D90 nincs a birtokomban. De ha lenne, akkor is úgy gondoltam volna, hogy nem okos dolog ilyen képeken pixelvadászni. Nem csak azért, mert a file-ok jelentős minőségromlást szenvednek míg ide felkerülnek, ÉS a szemlélő monitorjáról sem tudunk semmit, hanem mert véleményem szerint egy kép alakulásánál sok mindent befolyásolnak a készítés körülményei is. OK, ha a magas ISO-nál fellépő zajosodást akarjuk csak vizsgálni, azt talán nem.
Egyébként felőlem aztán vadászhatja a pixeleket a sarkokban aki csak akarja, szíve joga, de számomra ez nevetséges, kivéve ha kirívóan xar felszerelés miatt lesz rossz a kép, bár a tapasztalat azt mutatja hogy nem a cucc teszi a fotóst. Nekem egy képnél nem az efféle technikai apróságok a fontosak, hanem a kompozíció, a pillanat. Ezeket alkotja ugyanis a fotós, a többi az a hardware érdeme. A hardware nem érdekel, (megvehető bárki által, minek azt mutogatni?) hanem az ember aki mögötte áll. Ettől függetlenül nem vitatom senkinek a jogát a tökéletességre való törekvéshez a felszerelés terén sem. :-)