HondaVuk Creative Commons License 2008.09.13 0 0 376
Az allergia tipikusan az a betegség, ahol szerintem a placebó hatásnak (azaz a gyógyulásban való hitnek) hatalmas szerepe lehet. De ez nem azt jelenti, hogy a beadott kis bogyótól gyógyult volna meg a páciens. Persze lehet, hogy attól gyógyult meg, de ahogy erre már sokszor felhívták a figyelmet az ide írók: ennek eldöntésére nem az élénybeszámoló, hanem az ellenörzött kísérletek valók.

Érdekes különben, hogy vannak olyan slágerbetegségek, amik valamiért népszerűek az alternatív gyógyászatban hívőknél. Allergia, rák, migrénes fejfájás, megfázás, stb... ÉRdekes, hogy a koszorúérszűkület, az agyvérzés, az ebola, az AIDS és hasonló betegségek valamiért kimaradtak a szórásból. Ami még furcsább, hogy a tényleg, és bizonyítottan pszichés betegségek (pl. depresszió, különféle mániákus betegségek, fóbiák, ...) szintén nem népszerűek. Előbbiek esetén érthető a dolog (placebó hatásnak ott sok keresnivalója nincsen), utóbbiak esetén már kevésbé. Talán az lehet az oka, hogy azok nem "igazi" betegségek, azokat vagy szégyelljük vagy pedig nem is tartjuk annak. Azok amolyan úri huncutságok.

Érdemes lenne vizsgálódni, hogy az alternatív gyógyászatokba (ebben az esetben ezt a tudományosan alátámasztatlan gyógymódokra értem, tehát a gyógyteákat pl. nem sorolom ide) vetett hit milyen betegségeknél erősek és miért alakul ez így ki. Sőt, érdemesebb lenne általánosságokban is vizsgálódni, vajon mely tudományoknál és azok mely területein elterjedtek. Az orvostudomány, a fizika, a csillagászat és a biológia (lásd: evolúció) egyértelműen ilyen tudományok. Lehet, hogy a többi is ilyen (mi van például a kémiával?) csak nekem nem tűnt még fel?
Előzmény: kisidi (375)