Dr. Benjamin Justice Creative Commons License 2008.09.05 0 0 21602
Szerintem ezek nem érnek. :)

A borgot egyrészt nem az ENT vitte be ebbe az időszakba, hanem a First Contact (?), másrészt ha az a kifogás hogy a Q-s TNG epizódban miért nem tudtak a Borgról, ha az ENT már találkozott vele, hát arra meg az a válasz hogy nem marad sok adat róluk, és abból se derül ki tulajdonképpen semmi konkrét, pl. az hogy ez a Borg és hogy mekkora kollektíva, stb.

Az, hogy fenyegetően küldenek jeleket a delta kvadránsba, ami majd 300 év múlva ér oda, szerintem nincs a Picard nyelve hegyén, amikor meglátja a borgot. Végülis a Cohrain-féle idézet is csak nagysokára jut Archer eszébe, pedig az ő apjának még személyes ismerőse volt az öreg. Szóval 200 évvel később ez tényleg nem várható, végtére is addig bizonyos, hogy rengeteg ellenséges faj bukkan fel.

Xindi... hát eltűnnek, végtére is az csak egyetlen egy bolygón élő kis faj, legalábbis nincs szó Xindi birodalomról. Ehhez hasonló kis fajból sok van az összes epizódban, szerintem.

Ferengi. Ők se nevezik meg magukat, úgyhogy Archerék nem tudják hogy kik rabolták ki őket. Szóval lehet hivatalos TNG first contact ettől még.

Már ha jól értem hogy mik a bajok ezekkel a részekkel :)
Előzmény: gunji jackdaw (21601)