Egy átlagos önkormányzati iskolában az a módi, hogy van egy óra leckeírás, a napközis tanárnő sebbel lobbal átnézi oszt megvan. Lehet, szúrópróba szerűen nézi, ki tudja hol mi a divat. Én mindenesetre nem bazíroznék a napközire, akármit is igérnek elsőben. Minden iskola amiatt hajt, hogy legyen elég odajáró gyerek, hogy a normatívát megkapják, igérnek fűt meg fát, amiről csak később derül ki, hogy ködszurkálás volt.
Én mindenesetre arra alapoznék, hogy a napköziben vigyáznak arra, hogy a gyerek élve hazakerüljön, és még abban sem vagyok biztos, hogy nem hoz haza lelki sebeket, de hát ki nem? Ha ennél többet teljesít egy iskola, akkor szuper, majd kérem a címeket. Anno ezzel a hozzáállással egész jól megvoltunk a napköziben addig a rövid ideig, amíg ki nem vettem őket onnan és el nem mentem otthondolgozóba. Egy rossz szavam nincsen a napközis tanítónéni ellen, ő igazán megtette anno AMIT MEGTEHETETT, no depersze az ellen, hogy egész nap össze volt zárva vagy 30 gyerek egy terembe, és egész nap folyt a hangzavar, ami miatt a lányom ha hazahoztam 4-kor, akkor 5-kor egyszerűen bájult az ágyára ruhástul, nem tehetett, én meg néztem a szegény végletekig kimerült 6- 7 éves kislányomat az ágyon és azt mondtam, hogy ezt ne, ennél bármi jobb. Ez van, vagy elviseli, vagy találsz jobb megoldást.
(És most se jobb, voltam önkorm. képviselő, oktatási bizottságba delegálva, tudom, hogy milyen problémák voltak már akkor is amik mára csak fokozódtak.)