aiol19
2008.09.02
|
|
0 0
547
|
Közben kezdem felfedezni és dokumentálni a környéken fellelhető fügéket. Tegnap a szomszéd(!) utca alján fedeztem fel az alábbi két példányt. Magam sem értem, eddig miért nem szúrtam ki őket, bár ritkábban járok pont abban az utcában, de lakóhelyemtől 700 m távolságra vannak. Mindkettő az utcafronton van, nem szomszédok, egy háznyi távolság van köztük. A völgy aljától 17-18 méterrel magasab ponton, tőlem 15-16 méterrel alacsonyabban. A levelek alapján mindkettő azonos fajta, hasonlít az én régi fügémhez, ez másodtermését október 15. körül kezdi érlelni. Szívesen elbeszélgettem volna a tulajdonosokkal, kampányt folytattam volna és szereztem volna mellé kivit, kákit, más fügefajtákat, de sehol sem voltak otthon és azt a kertet, ahol a nagyobb példány található, rendkívül agresszív keverék kutya őrizte. A nagyobb példány láthatóan 3 méternél is magasabb. Az utóbbi három évben volt ideje zavartalanul nőni, így nem igazán alkalmas klímaelemzéshez, de méretéből ítélve valószínűleg 2005 februárban sem fagyott meg, de a későbbiekben megpróbálom kikérdezni a tulajdonosokat. Tapasztalataim szerint szélsőséges inverzió esetén itt már 2 fokkal hidegebb szokott lenni. Viszonylag közel van a házfal, így ezt is számításba kell venni. |
|