Csillu77 Creative Commons License 2008.09.02 0 0 6554
Sziasztok!
Eddig még nem írtam ide, de az utóbbi hetekben sikerült végigolvasnom Benneteket, nagyon sok hasznos információt sikerült begyűjtenem, köszönöm szépen!
A kertem még nagyon friss, a május közepén történt tereprendezés után csak a hónap utolsó napjaiban tudtam kicsit veteményezni és piacon vett palántákat ültetni. Szerencsére itt elég esős volt a nyár eleje, sokat öntöztünk is és most már lassan mindent meg tudunk kóstolni. Sokat olvasgattam az utóbbi időben, sikerült egy-két szakirodalmat is beszereznem, tervezgetem már a vetésforgót is il tanácsai alapján, de lenne néhány kérdésem.

Először is, van-e még értelme most vetnem valamit? Gondoltam hónapos retket, esetleg mustármagot zöldtrágyának. Olvastam, hogy valaki (talán Zsebi?) vet áttelelő borsót is. Ezt mikor érdemes és milyen fajtát? Van-e valami, amire ügyelnem kell?

A másik problémám kicsit bonyolultabb. Május végén vetettünk sárgarépát is, Nantit, most már egész helyes bébirépák vannak. Néhány közülük egészen halvány, ugyanolyan a levele, az íze is elég hasonló. Ez valami albínó répa vagy pasztinák esetleg?
A gyökérzöldségekkel kapcsolatban az a gondom még, hogy valószínűleg a talaj miatt sok elágazik, kicsi, rövid répák vannak, ráadásul alig lehet kiszedni. A talaj eredetileg öntéstalaj lenne, lejjebb vannak benne homokrétegek, de a tetejére, kb. a felső 10cm-t úgy hozattuk. Rotációs kapával össze lett forgatva, a tápanyagtartalommal valószínúleg nincs gond, mert minden nő, mint a gomba, de nagyon kötött. Mit érdemes ezzel csinálni? Őszel gondoltam komposztot beleforgatni, elég lesz vajon?