Szakkönyvek az ásógépet javasolják, ami jóformán senkinek sincs, úgyhogy a talajmaró a szükséges rossz. (Idáig 1x láttam közelről ásógépet valami kiállításon) Aránylag olcsó is a talajmaró, a most divatos japán kistraktorokhoz sokszor alapból jár, míg a többi művelőeszközt meg kell venn 100k/ darab környékén (van ami olcsóbb, van ami drágább.
Ill. használható valamilyen mélylazító. Csak annak meg van vonóerőigénye is, TZ-4k meg ilyesmi nem húzza el. Nagy traktor meg nem biztos, hogy rendesen befér.
1x még bele is fér a rotálás, de háztájí kertekben viszont úgy szokott kinézni, hogy egy szezonban 4-6x is megjáratják a rotakapát (vagy még többször is), mert ugye kéznél van, és a kikelő gyomokat is elpusztítja többé-kevésbé. (Legalább is felénk ez a szokás). Na ezt nem szabad jó talajokon, különösen nem, ha ráadásul száraz is a talaj. Bár én sem rotálom sokszor, de a hetedik év után látszik, ami látszik...
Ráadásul a kis rotációs kapák is csak a mélyművelés illúzióját adják, kötötebb talajon nem nagyon mennek mélyebre mint a kapatagok átmérőjének fele-kétharmada. (A függesztett talajmaró azért mélyebbre megy.)
Házikertben, 1-2 tucat fának a talaját kézzel sem nagy kunszt megművelni, és kárt sem csinálunk - szemben a folyamatos rotálgatással.
Egyébként rotációs kapához is lehet kapni körmös kereket ill, kis ekét (sekélyszántáshoz), kultivátort, sarbolókereket, csak ez megint pénzbe kerül, míg a kapatagok járnak hozzá.
Igazad van, az analógokat nem írtam oda:
Szántás/Ásógép = kézi ásás: forgat és lazít, a mélység izomerő függvénye... :)
Borona = kézi gereblye
Sekélykultivátor = horoló, kézikultivátor.