A latin tanárod életbölcsességét módszertan órákon tanítják. ;) :) Amiről írsz, az kb. a 4 alapkészség. Az írást hagytad ki, a szituatív megértés pedig minden formára vonatkozik.
Mellesleg ha ez mindegyik egyszerre megoldódna attól, hogy kikerülsz német nyelvi környezetbe, és a szinkron nélküli filmnézés segítségével meg lehetne tanulni egy nyelvet, akkor a BAMF nem költene millió eurókat az integrációs kurzusokra No-ban... Én sosem néztem német filmet, az én időmben nem volt se videotéka, se 500 külföldi csatorna a TV-ben, házi videó se nagyon, ennek ellenére sikerült elég tisztességesen megtanulni a nyelvet. Tehát nem ilyeneken múlik.
Az az állításod pedig, hogy a németben semmi logika nincsen, kimondottan nem igaz. A német az egyik leglogikusabb nyelv, amit eddig tanultam. Gyakorlatilag szinte minden fontos nyelvi jelenségre van magyarázat, ha nem a mai nyelvben, akkor a nyelvtörténetben. Az óráimon próbálom a nyelvtant minidg úgy strukturálni, hogy a tanítványok is észrevegyék a logikát. A "Mädchen" nyelvtanilag semleges nemű, mert az összes "chen", "lein" képzős főnév semleges nemű. Beszédben pedig ingadozik a nyelvhasználat a "die" természetes nem, és a "das" nyelvtani nem között, bár én 90%-ban "das" nak hallom, azaz "es".
Amúgy ugye csak viccelsz, amikor azt mondod, hogy anyanyelviként nem tudnál egy B2 szintű vizsgát letenni??! ;) :) Aki egy középfokon (B2 szint) becsődöl, az nem hülye a némethez, csak még nem tanult eleget.... ;) Ezen túl egyetértek abban, hogy a pénzről szól a dolog.